Zaterdag 25/06/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Gigi in Gent: pizza en pasta in een weelderig decor

null Beeld rv
Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Het is me nog maar zelden overkomen dat ik bij het binnenstappen van een restaurant al dubbel zie. Dankzij het spiegelplafond van Gigi is het meteen raak; ook voor wie de thuisblijvers wil verblijden met een maffe selfie. Dat spektakel was evenmin de brandweer ontgaan die het Italiaanse restaurant na amper één week verzegelde omwille van ontbrekende vergunningen.

De uitbundige sfeer verraadt dat het gelukkig wel snor zit met de knaldrang van ondernemers Willem Deketelaere en William Verhaeghe, die in een week tijd van plafond wisselden zoals onze overheid van vaccinatiestrategie.

We zouden haast vergeten dat we hier zijn om een beeld te krijgen van de keuken waaruit Italiaanse chefs een dertigtal antipasti, starters, pizza’s, pasta’s en dolci tevoorschijn toveren.

Bij ons eerste rondje cocktails – Italian mule met limoncello (13 euro), negroni (10), spritz (10) en sala bianca met bourbon (14) – laten we ons leiden door de geur van de pizzaoven. De bruschette met tomaat (6,5 voor 4) die hierop verschijnen zijn een domper: het beloofde zuurdesembrood komt door de overdaad aan olie wel erg verlept voor de dag. Op het bordje met de gegrilde inktvis met venkel (12) dat een van ons vier krijgt voorgezet hangen bovendien etensresten van een voorganger. En de goedlachse medewerker die onze fles opentrekt, doet de kurk in een vaas belanden. U merkt het: aan entertainment geen gebrek in deze wereldse trattoria.

null Beeld rv
Beeld rv

De klassieke gehaktballen in tomaat (10 voor 3) komen volgens de kaart uit de koker van nonna Rosa, die samen met het recept ook haar zoutvat aan de chef heeft overgeleverd.

Op de valreep switch ik van de Gigi signatuurpizza (waar de truffel voor de gelegenheid ingewisseld zou worden voor spek) naar een met mortadella (15) en dat blijkt geen slechte zet te zijn. De pistache komt niet alleen terug in de pesto, maar ook fijngehakt als crunchy topping. Meer van dat!

Bij de pasta’s zie ik mijn vriendin naar een volle venusschelp (19) speuren terwijl de heren hun rigatoni (met lardo di colonato, 15) en gnocchi (15) in enkele happen soldaat maken.

Na onze eerste happen tiramisu (7) verlaat een brullende zangstonde de keuken op de tonen van ‘Gigi l’amoroso’, die zelfs de speakers in de zaal doet kraken. Iemand nog een atje voor de sfeer?

Belfortstraat 24, Gent. gigi6161.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234