CulinairOpen kaart
Aan tafel bij gastrobar Vonk: een frisse uitstraling voor een West-Vlaams familiemonument
Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.
Een West-Vlaams familiebedrijf voorzien van een gloednieuwe uitstraling, dat gebeurt vaak niet zonder slag of stoot. Stijn en Bart zijn de trotse aanvoerders van de vijfde generatie binnen de horecafamilie Hoornaert. Tegen de authentieke gevel van het voorvaderlijke dorpscafé bouwden de broers een ruime serre, tussen de strakke tafels plantten ze bomen aan, en ook de keuken is een open plek geworden.
Bij onze aankomst is er een bedrijvigheid rond de houtskool-grilloven. Ook in de zaal is er een zekere uitgelatenheid, zelfs de muziek staat een streep luider dan verwacht. In die sfeer duurt het even voor onze dorst wordt opgemerkt. Dan maar in de kaart neuzen. Onder ‘snacks’ vinden we een aantal laagdrempelige starters, zoals een paté van het huis of mergpijp, maar wij houden het op bouchots in een felle jus van lavas (12) en escargots met dragonboter (9). Die laatste zijn trouwens van lokale kweek en worden heerlijk romig geserveerd in een nostalgische ovenschotel.
Onze vettige vingertoppen beduimelen intussen de wijnkaart. Behalve domein, druif en jaartal worden we weinig wijzer, toch niet qua stijl. Lichtjes verontwaardigd zijn we wanneer we van onze keuze geruisloos een jonger jaartal krijgen ingeschonken.
Bij de voorgerechten gaat chef Bart voor meer verfijning met coquilles (19) en een open ravioli van eekhoorntjesbrood (24). Zowel de hazelnootboter als de umamibouillon dragen bij aan de intensiteit van de visbereiding, maar het contrast tussen de elegante coquilles en de (té) grof versneden rauwe champignons is te groot. Aan de overkant valt er beter nieuws te rapen en de geschaafde truffel (+ 6) is een schot in de roos bovenop deze pastabom. Intussen maken we ook kennis met gastheer en drankenexpert Frederick Slock die ons met zijn vakkennis richting hoofdact doet zweven.
Op zijn aanraden stillen we onze grootste honger met hartzwezeriken (36) waarvan de korst iets krokanter gekund had, maar waarbij de combinatie met cevenne-ui en de mosterdvinaigrette ons overweldigt.
Bart en Stijn verjongen de authentieke horecaziel van hun familie met lokale producten en frisse uitwerkingen, al slaan de vonken in Kachtem nog niet helemaal over.
Kachtemsplein 13, Izegem. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag. vonk-gastrobar.be