Vrijdag 27/11/2020

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Fiera in Antwerpen: kosmopolitische sfeer, iets minder kosmopolitische gerechten

Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot. 

Is al het horecapersoneel tegenwoordig echt zo mooi en modieus? Zijn cocktails dan echt een vast onderdeel van het aperitieven geworden? Een bezoek aan Fiera lijkt dat te bevestigen. Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de omgeving. Fiera in de ­gerestaureerde Schippersbeurs is prachtig. Om alle juiste redenen. Het is geen overdonderende renovatie die roept: kijk eens hoe chic en trendy ik ben. Het is een goed gedoseerde, ­hartelijke verwelkoming: kom binnen, bewonder en blijf zo lang zitten als je wil. De grote open keuken, het diepbruine hout, de vele planten, de Moors-getinte mozaïekvloer: het is allemaal even mooi. Het oorspronkelijke interieur werd ­geres­pec­­­teerd, het licht is warm en gezellig. Dit is een plaats waar je graag terugkomt.

Bij een Sailor’s Sour (16 euro) met bourbon, Ardbeg whisky, gember en citroen – ondanks de hoge prijs zonder eiwit – bestuderen we het menu. Het is gedurfd in de beperktheid, simpel en speels. Elk gerecht heeft de naam van een stad. Dat de ober niet erg zeker was welke stad aan welk gerecht gekoppeld moest worden, kon de pret niet drukken. Wij bestellen een Tijuana (17), een perfecte Caesar salad met crispy Romeinse sla en de befaamde ansjovis-­parmezaandressing. Tafelgenoot is lovend over zijn Milano (19), een burrata met basilicumolie en gerookte tomaat. Mijn Jakarta (31) is een zachte massamancurry met reepjes lamsvlees, granen en wortelen. Aan de overkant gaat men naar Stockholm (31) voor een stuk kabeljauw in ­kreeftenjus, met groene asperges en een espuma van parmezaan.

Beeld rv

Er is niets mis met onze schotels. Geen foute combinaties, geen onevenwicht. Maar het is ook geen vuurwerk. De bijna adembenemende ­kosmopolitische sfeer die het interieur ­moeiteloos weet op te roepen, vind je ondanks de internationale namen (en de toch wel hoge prijzen) niet terug in het bord. Alles is correct, maar het is wat het is. Voor een Tokio sorbet, Kathmandu dame blanche of Firenze tiramisu hebben we geen plaats meer.

We komen zeker terug, maar dan voor een cocktail en een hapje aan de bar.

Info: Lange Nieuwstraat 14, Antwerpen, fiera.be

Coronaproof: De bar is tijdelijk ­gesloten en wordt ­gebruikt als annex voor het restaurant, genoeg plaats om veilig te eten dus. Het menu kan ­ingescand worden via een QR-code.

Chef: In de grote open ­keuken zie je Andy De Cremer (Felix Pakhuis) en Davide Mazzoni (Upper Room The Jane) aan het werk.

Wijn: De sommelier schonk per glas een frisse rosé (Gayda, 6 euro), een Duitse droge witte (Geil Chardonnay, 9) en een Spaanse rode ­Valtuille (9) die liefst 94 Parkerpunten kreeg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234