Zondag 05/02/2023

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Fiera aan de Stroom in Antwerpen: prachtige plek, maar op het bord kan het beter...

null Beeld Geert Joostens
Beeld Geert Joostens

Takeaway maakt plaats voor terras. Lene Kemps fileert ‘ouderwets’ een culinaire hotspot.

Lene Kemps

Wat een sublieme plek! Fiera is van de Handelsbeurs verhuisd naar de evenementenlocatie Kunst aan de Stroom op Linkeroever, een all weather terras met plaats voor zeventig gasten. Het is de ideale setting voor een thriller, of voor een trouwfeest, én voor de fine dining experience van Fiera. In deze stijlvolle match op verplaatsing serveren ze een vast menu: Blooming encounters, met lente­primeurs (artisjokken, asperges, aardbeien) in de hoofdrol.

De omgeving is prachtig, de rest van de ervaring speelt niet in dat register. We moeten onze apero welgeteld een uur knuffelen voor het eerste gerechtje verschijnt. Geen amuse-bouches, geen proevertjes. De eerste gang, artisjok met tempura van munt en pikante olie, zet de toon. Het is wat het is. Lekker zonder meer, maar zeker niet zo spectaculair als de setting. De coeur de boeuf-tomaat, fijn gesneden met handgepelde garnaaltjes bovenop, is sappig en fris, maar een ‘dit kan ik ook’-gevoel bekruipt me. De meringue van tomatenpoeder die erbij hoort, klinkt bijzonder, maar is taai en chewy. De asperges met king krab en mousseline zijn veruit mijn lievelings­gerecht, al hoor ik de buurman ‘platgekookt’ mompelen. Het dessert is een Mechelse aardbei (één, gehalveerd), gecombineerd met gelei van aardbei en rabarber, sponge cake van pistache, crumble van amandel en panna cotta met basilicum. Als je erin slaagt om al die onderdelen in je lepel te krijgen, is het mooi.

Om 22 uur staan we zoals dat hoort netjes ­buiten. Men raadt ons de waterbus aan, die even verderop stopt. Als we richting Het Steen varen, krijgen we toch nog een wow-afsluiter. De lichtjes van de Schelde, het grote rad en het majestueuze water; we zijn plots erg blij met ons eerste terras van het seizoen.

Het terras is nog open tot 6 juni, maar wel ­zeven dagen per week, voor lunch (4 gangen, 75 euro) en diner (5 gangen, 89). Je betaalt al bij het ­reserveren. Fiera aan de Stroom, Wandeldijk 32, ­Antwerpen (Linker­oever), fiera.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234