CulinairOpen kaart
Aan tafel bij Bar Bulot in Antwerpen: pittig geprijsd, maar dubbel zo lekker als een gemiddelde brasserie
Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.
Kleine kindjes worden groot. Nadat Bar Bulot van chef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens in de zomer van 2019 het levenslicht zag als tijdelijk vis- en schaaldierenrestaurant in Brugge, is de zaak twee jaar later verveld tot een volwassen à-la-cartebrasserie. Sterker: ze kreeg dit jaar behalve een Michelinster ook een tweede vestiging in een voormalig 15de-eeuws klooster bij de Antwerpse plantentuin.
Hoe kan je groeien zonder kwaliteitsverlies? Door goede profielen aan te trekken en je basis verder uit te puren. Bij het eerste contact wordt meteen duidelijk dat het zaalteam van Elske Mostert weet wat een verzorgde service inhoudt.
Over de sfeer van Bar Bulot dan. Die moet grootstedelijk zijn, maar dat valt rond lunchtijd wat tegen: de spierwitte muren staren ons akelig kaal aan en er is geen levende ziel te bespeuren aan de bar. Gelukkig zijn er aperitiefhapjes, ingeblikte delicatessen, specials met kaviaar, royale desserts en onversneden Vlaamse nostalgie genre paling (36,5 euro), kabeljauw (44,90) en steak tartaar (26).
Aangezien nagenoeg elk gezelschap de ragout van Bressekip (90 euro per 2 personen) uitkiest, gaan ook wij door de knieën voor deze flamboyante vol-au-vent met mousseline, kalfszwezerik en Nieuwpoortse garnalen.
Maar eerst nog een culinair intermezzo met inktvis (14,5) die een knisperend tempurabeslag meekrijgt. Een driesterrenchef als Gert kan hierin zijn voorliefde voor Japan en loepzuivere precisie kwijt. Hoera, ook de preskop (19,5) is een spannend uitgevoerd plaatje dankzij de gepofte flakes met paprikapoeder, en zelfs de friszuur gepaneerde kalfshersentjes (21,5) vallen ons geen enkel moment zwaar. De gerechten worden bovendien zo vlot aangevoerd dat je vermoedt dat chef Koen Gussenhoven gedachten kan lezen. Controle, heet zoiets.
Ook het zilveren plateau met ons hoofdgerecht, bijgerechten – kropsla, grondwitloof, en carpaccio van tomaat... (telkens 4,90) – en bijbehorend serveerbestek wordt haast in een rituele dans naar onze tafel gebracht. Al doet het versnijden van ons koninklijk bladerdeeg onze frietjes, die echt héérlijk geweest moeten zijn, afkoelen.
We klokken af op 250 euro inclusief twee glazen wijn en een apero. Dat is een flink bedrag voor een gemiddelde brasserie, maar je eet hier dan ook dubbel zo goed.
Bar Bulot at Botanic, Lange Gasthuisstraat 41, Antwerpen. Gesloten op zondag en maandag. 03 369 25 96, barbulot.be