Zaterdag 25/06/2022

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Amuzee in Zeebrugge: kraakvers, maar ook kundig klaargemaakt

null Beeld DM
Beeld DM

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Femke Vandevelde

Hoe eindeloos het strand van Zeebrugge ook lijkt, de horecamogelijkheden zijn er gelimiteerd. En net daarin zagen chef Laurent Law en zijn hoogzwangere gastvrouw Eline Snijkers hun kans. Amuzee op de zeedijk ademt kust dankzij een frontaal zeezicht en heel wat visgerechten op de kaart. Bovendien merk ik ook een koeltoog op voor spartelverse vis die vandaag toevallig onbevolkt is. Spijtig.

Toch wordt hier wel degelijk gekookt. Vanuit de open keuken prikkelen aroma’s van sjalot, boter, azijn en dragon mijn neusvleugels. Want, zo wil het gezegde: een goeie vis zwemt. Eerst in de zee, vervolgens in boter en tot slot in de maag met een slok wijn. U raadt het al: daar spoelt de drankenkaart aan. Met cocktails, mocktails en wijnen die starten vanaf 6,5 euro per glas kan je hier alle kanten uit.

Zoals Shakespeare het zich al eerder afvroeg: to share or not to share? Mijn gezelschap ziet er ordentelijk uit, dus waag ik het erop. Op zijn voorzet bestellen we Bretoense oesters die de chef afwerkt met citrusgel en tijgermelk (4,5 euro per stuk), geen meerwaarde voor mij.

Bij onze volgende gerechten slaagt Laurent grandioos in zijn herkansing: een eerste salade van Noordzeekrab met avocado waarin hij de krab alle eer aandoet (21) en twee bereidingen van wagyu (41). Dat laatste staat niet bepaald bekend als zeedier, maar het vooruitzicht van wegsmeltend vlees maakt me week. Eerst proeven we van een traag gegaarde shortrib met boekweit, maar het is de uitgesproken tartaar met ponzu die ons doet opveren.

De vissers met wie Laurent persoonlijk bevriend is, leveren dagelijks hun catch of the day (28). Die serveert hij met risotto, friskruidig geflankeerd door venkel en bouillabaisse. Bij de eerste hap proef je meteen dat elk ingrediënt behalve vers ook kundig is klaargemaakt. Hier wordt niets weggemoffeld onder een halfslachtige saus.

Zelfs de dessertkaart zegt iets over de creatieve keuzes die Laurent maakt. Zijn ‘snaikers’ is een ode aan de alom bekende reep met choco­lade, pinda en karamel, maar hier opgefrist met duin­doornbes. Even ga ik de uitdaging aan om mijn toetje met mes en vork aan te snijden, maar al snel nemen mijn ongeduldige vingers het voortouw.

Wanneer het straks weer koppenlopen is in Knokke, kan je lekker dichtbij ontsnappen naar Amuzee.

Zeedijk 12-13, Zeebrugge. Gesloten op dinsdag en woensdag, amuzee.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234