✦InterviewPim Nusselder
Aan het verkleumen in je thuiswerkkantoor? Met deze duurzame tips houd je het warm
Een Siberische kou trekt over ons land en brengt temperaturen van ver onder nul met zich mee. Wie niet wil verkleumen in zijn thuiswerkkantoor kan de elektrische kachel nog wat harder laten brommen, maar duurzaam is dat niet. We bellen met Pim Nusselder van de Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal voor groene tips om je huis warm te houden.
Plak je kieren af
Wanneer je werkruimte veel kieren heeft, komt kou makkelijk naar binnen. Nusselder: “We hebben een aantal zachte winters achter elkaar gehad. Dus misschien ontdek je nu kieren waarvan je nog niet wist dat ze er waren.”
Kieren zitten altijd bij openingen, dus controleer ramen en deuren goed en dicht waar nodig met schuimband of tochtstrips. Ook je voordeur kan een doorgeefluik van koude lucht zijn. Zeker als je er een brievenklep in hebt zitten. Dat kun je verhelpen door borstels te plaatsen.
Gebruik infraroodpanelen
Een elektrische kachel slurpt stroom. Als energiezuiniger alternatief kun je gaan voor infraroodpanelen, vertelt Nusselder. “Anders dan een gaskachel verwarmt een infraroodpaneel niet de hele ruimte, maar alleen datgene waar het paneel op gericht is.” Jouw bureaustoel bijvoorbeeld. Het principe is vergelijkbaar met een warm zonnetje op een koude winterdag. Jij bent verwarmd, terwijl de lucht koud is. Je kunt infraroodpanelen aan de muur monteren of ze op wieltjes kopen zodat je ze kunt verplaatsen.
Meer over telewerk
De coronapandemie heeft de werkroutines op kantoorjobs in vraag gesteld. De traditionele werkweek in België, waarbij iedereen acht uur aanwezig moet zijn op het werk, lijkt voltooid verleden tijd. Domweg komen werken om te komen werken is je reinste onzin.
Een koffiepauze zonder collega’s is een fletse bedoening. Dan moet je alles uit je koffie proberen te halen. Hoe til je die kop koffie thuis naar een hoger niveau?
Bureaustoelverwarming met een elektrische deken
Leg een elektrische deken in je bureaustoel zodat je stoelverwarming hebt. Omdat je bovenop de warmtebron zit, is een elektrische deken een relatief milieuvriendelijke optie voor wie aan het verkleumen is achter zijn laptop. Want net als bij de infraroodpanelen wordt niet de gehele ruimte, maar alleen jijzelf verwarmd.
Boost je radiator met een radiatorventilator
Een radiatorventilator is een smalle strip met daarin een aantal ventilatoren die je onder je radiator kunt plakken, legt Nusselder uit. “De warmte uit je radiator wordt daardoor extra snel omhoog geblazen. Een soort turboboost. Daardoor verspreidt de warmte zich sneller en beter door de ruimte.”
Dikke sloffen
De duurzaamste manier om jezelf warm te houden is natuurlijk door je goed te kleden. Je lichaam verliest veel warmte via je voeten, dus trek dikke sloffen aan. Ook een vloerkleedje onder je bureau zorgt voor warme voeten. De echte koukleum kan zich aankleden met thermokleding.
Moet ik mijn thermostaat ’s nachts helemaal uitdraaien?
Wat is duurzamer tijdens de koude wintermaanden, je thermostaat ’s nachts uitdraaien, of op een bepaalde stand houden zodat hij ’s ochtends minder hard hoeft te werken? Dat ligt aan de warmte-installatie die je hebt, vertelt Nusselder. “Als je een hoogrendementsinstallatie hebt dan kun je ’s nachts de thermostaat naar 15 graden terugdraaien, maar met een warmtepomp moet je dat niet doen. Die heeft ’s ochtends heel veel tijd nodig om het huis warm te krijgen.” Ook wanneer je vloerverwarming hebt kun je de thermosstaat ’s nachts beter niet lager dan achttien graden zetten.