CulinairFlessengeluk
5 betaalbare biowijnen, aangeraden door een sommelier
Wat een wijn duurzaam maakt, blijkt in de praktijk voor iedereen anders. Wanneer je vertrekt van een duurzame werkwijze in de wijngaard, kom je al snel uit bij biologische wijnen. We proeven vijf favorieten van experte Renske De Maesschalck.
Wanneer is een wijn biologisch?
“Strikt genomen betekent het label ‘bio’ dat de wijnmaker geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, net zomin als herbiciden, pesticiden of insecticiden. De wijngaarden worden vaak natuurlijk bemest door er bijvoorbeeld varkens op te laten grazen.”
Hoe onderscheid je biowijn van biodynamische of natuurwijn?
“De drie benaderingen zullen zo natuurlijk mogelijk proberen te werken, waarbij biowijn de laagste lat is. Bij biodynamische wijn of natuurwijn gaat het meer over de filosofie van de wijngaard, met natuurwijn als extreemste variant waarbij er geen of minimaal sulfieten aan te pas komen en de wijn niet of minimaal gefilterd wordt.”
Zijn deze benamingen officieel beschermd?
“Om het door de EU gecertificeerde biolabel te mogen dragen, moet de wijn aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook biodynamische wijnen kan je herkennen aan het Demeter-label. Voor natuurwijn bestaan geen officiële regels, wat het rock-’n-rollimago enkel versterkt.”
Waarom vind je wel biowijnen, maar amper natuurwijnen in de supermarkt?
“Natuurlijke wijnmakers werken doorgaans op een beperkt aantal hectare en ook hun afzet is kleinschalig. Terwijl je perfect een groot klassiek wijndomein kunt zijn die biologische principes hanteert.”
Vijf favorieten van de expert
1. Crémant de Loire, een fris en betaalbaar alternatief voor champagnedrinkers. Domaine des Rochelles – Loire (Frankrijk), 13%, 11,60 euro (75 cl). pompette.be
2. Vinhas Selecionadas Tinto, elegante en kruidige rode wijn. Julia Kemper – Dao (Portugal), 13%, 12,50 euro (75 cl). pompette.be
3. Vino Rosso 2020, hier proef je het zwarte en rode fruit duidelijk, maar de afdronk blijft mooi soepel. Cirelli La Collina – Abruzzo (Italië), 12,5%, 9,95 euro (75 cl). atasteaffair.com
4. Zibibbo secco, tropische en florale aroma’s van rijpe witte perzik. Mandrarossa - Menfi (Sicilië), 12%, 11 euro (75 cl). seravini.be
5. Zweigelt Judith Beck, een rode wijn die zich perfect licht gekoeld laat drinken. Weingut Judith Beck - Burgenland (Oostenrijk), 12,5%, 13,5 euro (75 cl). vitisvin.be
De expert: Renske De Maesschalck
Afgestudeerd als sommelier in Frankrijk / runt wijn- en aperoshop Pompette samen met Barbara Goffaerts