CulinairFlessengeluk
5 alcoholarme biertjes om Tournée Minerale af te trappen
Bierchef Bram Verbeken selecteert vijf bieren op basis van een bijzondere gistcultuur die amper alcohol aanmaakt maar wel smaak garandeert. Niet helemáál perfect voor Tournée Minerale in februari, maar toch een mooie stap voor wie wil minderen.
1. Alternatief voor pils
“Ik hou van een verfrissend pintje na de shift en daar is deze Ramon perfect voor. Droog in de mond en met een kruidig bittertje op het einde. Je kunt het bier fris uit het blik drinken, maar ook geserveerd in een glas komt het mooi tot zijn recht dankzij de royale schuimkraag.”
Ramon, Brouwerij Roman (Oudenaarde), 0,3 %, 1,8 euro, o.a. bij Delhaize
2. Blonde kracht
“Wat mij wel bevalt aan deze Deense Implosion, is de florale neus in combinatie met de hoppige aroma’s. In de afdronk zit er zelfs wat pompelmoes. Bijzonder is dat dit alcoholarme bier best veel volume heeft, waardoor het dicht in de buurt van een alcoholhoudende variant komt.”
Implosion, ToØl (Kopenhagen), 0,3 %, 2,5 euro, o.a. via ondernulpuntvijf.com
3. Heerlijk degustatiebier
“Maris Otter is een type mout dat behalve voor body ook voor heerlijke biscuitsmaken zorgt. Daarnaast biedt The Jokker ook de fruitige hopsmaken en een afdronk van sinaasappel die blijft nazinderen. Past prima als degustatiebier.”
The Jokker, Pühaste (Estland), 0,5%, 3 euro, o.a. via ondernulpuntvijf.com
4. Exotisch pairen
“Deze Fun House is heerlijk sappig en bevat overigens een tikkeltje restzoet. Alles wat je van een fruitige IPA verwacht, maar met amper 0,5 procent alcohol. De laatste tonen van citrusschil hebben voldoende in hun mars om te pairen met een oosters chiligerecht.”
Fun House NEIPA, Vandestreek (Utrecht), 0,5%, 2,50 euro, bij de gespecialiseerde drankenhandel
5. Makkelijke doordrinker
“Sommige stijlen zijn gemaakt als passe-partout. De Belgische Pico Bello schreeuwt om een warme zomerdag en is ideaal om ijskoud te drinken. Voor mij de uitgelezen balans tussen bier en frisdrank.”
Pico Bello, Brussels Beer Project, 0,3%, 2,30 euro, o.a. bij Delhaize
Bier-expert Bram Verbeken
eigenaar en chef van restaurant HOP Gastrobar (Leuven) / kookt en pairt met ambachtelijke bieren / zijn biercollectie werd in 2022 door Gault&Millau bekroond als ‘Bierkaart van het Jaar’ / hopgastrobar.com