Donderdag 06/05/2021

AchtergrondWijndomein Valke Vleugh

395 euro per persoon, en in twee dagen volgeboekt: sterrenchef Viki Geunes opent duurste terras van het land

Wijndomein Valke Vleugh in Liezele wordt het terras van sterrenrestaurant Het Zilte Beeld David Legreve
Wijndomein Valke Vleugh in Liezele wordt het terras van sterrenrestaurant Het ZilteBeeld David Legreve

Omdat het terras van zijn driesterrenrestaurant op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen te klein en te koud is, verkast topchef Viki Geunes zijn Zilte elf dagen naar wijndomein Liezele bij Puurs. In twee dagen tijd zijn alle 330 plaatsjes gereserveerd. Met 395 euro per persoon is dat misschien wel het duurste terras van het land, maar dat mag de pret niet drukken. Want dit krijgen de ‘gelukkigen’ allemaal voor hun geld.

“Het unieke kader, op dat prachtige wijndomein. En de eerste keer dat Viki Geunes met zijn drie sterren kan koken: neen, dit wilden we niet missen.” Kris Berghmans weet met haar enthousiasme geen blijf. Ze telt af naar 10 mei, wanneer ze met haar gezin de voeten onder tafel kan schuiven in wijndomein Valke Vleug. Dat zij en haar drie tafelgenoten daarvoor elk 395 euro moeten neertellen, heeft ze er maar al te graag voor over. “Zodra ik over dat unieke terras las, heb ik meteen gereserveerd. Hiermee willen we dit zwaar jaar afsluiten. Dit voelt als een nieuw begin.”

Chef Viki Geunes ontving eerder dit jaar zijn derde Michelinster. Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Chef Viki Geunes ontving eerder dit jaar zijn derde Michelinster.Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

Elf dagen ruilt Viki Geunes van de bovenste verdieping van het MAS voor Liezele (Puurs), op vijf minuten van de A12. De imposante poort van het wijndomein ging pas in februari vorig jaar open. Vijf jaar geleden gingen de eerste van ondertussen 17.000 wijnstokken er in de zandhoudende leemvlakte, vooral pinot auxerrois, chardonnay en pinot noir. Valke Vleug is geen familiebedrijf, zoals veel andere wijndomeinen dat zijn. Het is het project van ondernemer Jan Van Lancker. Een ondernemer met passie voor wijn, dat wel. Maar zonder diploma van wijnbouwer of pakweg sommelier. “Hij was vooral op zoek naar een plek om al zijn passies samen te brengen”, licht Caroline Wygaerts van Valke Vleug toe. “Wijn, maar evengoed bijzondere culinaire ervaringen, architectuur, kunst en paardensport: tussen de bloesems ligt zelfs een olympische piste voor dressuurpaarden verscholen. Noem Valke Vleug gerust een jongensdroom.”

Wachtlijst

Kort nadat hij zijn droomdomein aankocht, ontmoette Van Lancker Pieter Raeymaekers. Wel wijnmaker en dus de vennoot bij uitstek om zijn wijndomein van de grond te krijgen. In één klap koppelt het duo Vinetique aan het domein vast, een online boetiek gespecialiseerd in koele klimaatwijnen. Ondertussen kwam ook wijnhandelaar Johan Stoffels erbij. Hij neemt het wijnbedrijf onder zijn vleugels. “Het is heel atypisch om als wijnverdeler ook een eigen wijndomein te hebben. Het is geen kleine club meer. Vandaag zijn 22 mensen vast in dienst. Met succes. De eerste cuvées waren al verkocht nog voor ze op fles zaten. Al 400 mensen staan op de wachtlijst voor de lading van volgend jaar.”

null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve

Maar goed, wat Viki Geunes naast de pinot auxerrois nog het meest charmeerde, was het unieke uitzicht van Valke Vleug. Geen statige hoeve zoals we die bij een wijndomein wel meer zien, maar een architecturaal en strak pareltje. “Jan Van Lancker wilde er een hedendaags domein van maken, maar het Vlaamse vierkantshoevegevoel moest er wel in terugkomen”, vertelt Wygaerts. Hij sprak daarvoor architect Vincent Van Duysen aan, en sindsdien is het een exclusieve locatie met een mysterieus kantje geworden. Losse bezoekers komen er niet in. Valke Vleug is enkel te huur voor privé-evenementen, deed al dienst als decor voor fotoshoots en presentaties. Recent nog werd de Audi e-tron GT er voorgesteld.

Zesgangenmenu

En binnenkort huist er dus elf dagen lang een driesterrenzaak. Een samenwerking die werd beklonken na een degustatie van de chef en zijn sommelier op het domein. “Ik was zo onder de indruk daarna”, vertelt Viki Geunes. “De plek, de juistheid, de precisie van het hele verhaal dat men daar brengt. Ik was van m’n sokken geblazen. Toen een week na die degustatie het nieuws kwam dat de terrassen terug open mochten, zijn we teruggereden om erover te praten. Ik wilde alleen iets buiten doen als de Zilte Experience, de Zilte Beleving, compleet zou zijn. En dat kan daar. Er is een groot overdekt terras, een prachtig zicht op de ranken. Wie komt, krijgt de volledige beleving. Een kijk op de wijnmakerij en de druiven, een zesgangenmenu met onder meer Europese kreeft én ze kunnen proeven van de allereerste witte auxerrois blanc die Valke Vleug oogstte. Klanten zullen ons in de afwerkingskeuken ook aan het werk zien. Het is letterlijk een weerzien.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234