Wetenschap

Zware bosbranden eisen leven in Portugal

1 ©EPA

In het centraal gelegen Portugese district Santarem is een man om het leven gekomen bij een brand die sinds gisterochtend woedt, meldt de burgemeester van Ourem.

De man, van wie de leeftijd niet meegedeeld werd, werd verkoold aangetroffen in de stad Urqueira, nabij Ourem. "We zijn erg bezorgd over de brand (...) die al bijna 24 uur woedt. De komende uren wordt versterking verwacht voor de 400 brandweermannen die al ter plaatse zijn en van wie een aantal uitgeput is", aldus de burgemeester.

Erg hoge temperaturen
De brand in het district Ourem, die ook twee huizen en een fabriek vernielde, baarde volgens de civiele bescherming de meeste zorgen. "De dag begon met erg hoge temperaturen, wat het werk van de brandweermannen bemoeilijkt en het vuur aanwakkert", zegt de burgemeester nog.

Grote droogte
Er werden meer dan 1.400 brandweermannen ingezet om de bosbranden te blussen in de districten Porto, Santarem, Coimbra, Aveiro, Guarda, Viseu en Beja. In Portugal heeft het de voorbije zomer al meermaals gebrand als gevolg van de grote droogte.