Wetenschap

Westen hield bloedbad Katyn in WO II bewust uit publiciteit

2 ©EPA

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hebben de betrokkenheid van de Sovjet-Unie bij het bloedbad nabij het Russische Katyn bewust buiten de publiciteit gehouden. In de bossen bij Katyn werden in 1940 duizenden Polen vermoord door de Sovjets. De VS en Groot-Brittannië wilden de slachtpartij uit de schijnwerpers houden om Sovjet-leider Jozef Stalin niet tegen zich in het harnas te jagen. Met hem vochten ze tegen nazi-Duitsland.

Telegram
De U.S. National Archives hebben documenten en foto's over Katyn openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat Churchill, Roosevelt en Stalin al in 1943 over het bloedbad van gedachten wisselden. Onder de documenten is ook een telegram van de Amerikaanse geheime dienst van 28 mei 1943. Daarin staat: "Als je het over de Katyn-affaire hebt, ben ik alleen geïnteresseerd als je rapporteert over de Duitse medeplichtigheid."

De Poolse regering in ballingschap was gedurende de oorlog naarstig op zoek naar informatie die de betrokkenheid van de Russen bij het bloedbad zou aantonen. De Amerikanen en Britten hadden die bewijzen, maar wilden ze niet delen.

©EPA