Update

Vrieskou ruïneert onze wegen

1 ©BELGA

De vrieskou van de afgelopen weken heeft grote gaten gemaakt in het wegdek. Zo is de rechterrijstrook op de E19 tussen Mechelen-Noord en Kontich niet meer berijdbaar. Automobilisten krijgen de raad hier de rechterrijstrook te vermijden.

Wegens de ernst van de situatie worden daar zowel deze middag en nacht verschillende herstellingen uitgevoerd. "Als wij merken dat er op sommige plaatsen putten in het wegdek zijn die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen, dan gaan wij daar tijdelijk maatregelen nemen", zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Warm asfalt
"Dat kan met koud of gietasfalt. Als er heel wat putten op een kleine oppervlakte zijn of als koud of gietasfalt niet helpt, hebben we sinds dit jaar de mogelijkheid om warm asfalt te gebruiken. Maar in dit geval moet dan wel de toplaag volledig verwijderd en opnieuw aangelegd worden, met extra verkeershinder tot gevolg." Op de E19 en de E313 zijn deze winter al gaten hersteld met warm asfalt.

Kosten?
Voor een volledige inventarisering van de opgelopen schade door het vriesweer is het echter nog te vroeg. Ook op de herstellingskosten kan voor het einde van de winterpiek geen cijfer geplakt worden, aldus woordvoerster Ilse Luypaerts. (belga/sam/eb)