Topman Fanc: "Windmolens zijn gevaarlijker dan kerncentrales"

1 Jan Bens ©BELGA

Een kernramp in België? Volgens de topman van de kernwaakhond FANC, Jan Bens, is dat volledig uitgesloten. "De nucleaire sector zit in een andere ordegrootte van beveiliging." Meer zelfs: windmolens zijn volgens hem een groter gevaar.

"Is er een risico bij windmolens? Ja", vertelt Bens in een interview met De Morgen. "Men is de haven van Antwerpen aan het volzetten met windmolens, en daar ligt chemische industrie naast. Als daar een accident gebeurt, een wiekbreuk in dit geval, dat is een guillotine. Als die ergens door een chloorleiding gaat, dan is dat een probleem van een grotere orde dan wat er in Doel kan gebeuren. Windmolens zijn gevaarlijker dan kerncentrales."

Een opmerkelijke uitspraak, want de veiligheid van windturbines wordt zelden of nooit in vraag gesteld. En de voorganger van Bens bij het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), Willy De Roovere, zei bij zijn afscheid dat hij de risico's rond kernenergie niet meer maatschappelijk te verdedigen vindt.

"Renaissance van de kernlobby"
Groen-Kamerlid en energiespecialist Kristof Calvo reageert verbaasd. "Als je dit in het buitenland vertelt, denken ze dat Fukushima niet is uitgezonden in België. Hiermee ondergraaft Bens de geloofwaardigheid van het FANC. Het lijkt wel de renaissance van de kernlobby."

Jan Bens, de topman van kernwaakhond FANC, noemt kernenergie veilig. Akkoord?

0% AJa
0% BNeen
0% CGeen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.