Wetenschap

Noordpool smelt jaarlijks 15 dagen langer dan 30 jaar geleden

2 Het ijs begint niet alleen eerder te smelten, het vriest ook pas later weer aan, en dat veroorzaakt een sneeuwbaleffect. ©THINKSTOCK

De ijskap op de Noordpool smelt nu al 15 dagen langer dan dertig jaar geleden en het smeltseizoen wordt elk decennium langer. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Het ijs begint niet alleen eerder te smelten, het vriest ook pas later weer aan, en dat veroorzaakt een sneeuwbaleffect. "De Noordpool warmt op, waardoor het smeltseizoen langer duurt", zegt auteur Julienne Stroeve van het National Snow and Ice Data Center. "En daardoor wordt meer zonne-energie opgeslagen in de oceaan, die meer ijs doet smelten en de ijskap verzwakt."

De ijskap op de Noordpool neemt al vier decennia sterk af. Het ijs krimpt en wordt dunner, waardoor wetenschappers vermoeden dat er nog deze eeuw een ijsvrije zomer mogelijk is. Hoewel er grote regionale verschillen zijn tussen het begin en het einde van het smeltseizoen, is het gemiddeld met vijf dagen per decennium verlengd tussen 1979 en 2013.

©ANP