Mogelijk duizenden doden bij aardbeving Haïti

21 ©UNKNOWN

Een aardbeving van van 7,3 op de schaal van Richter heeft een catastrofe veroorzaakt in Haïti. De materiële schade in de hoofdstad Port-au-Prince is niet te overzien, en bronnen hebben het over honderden of zelfs duizenden doden. Er liggen nog duizenden mensen onder het puin bedolven. Er wordt voor een humanitaire ramp gevreesd.

©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
 Alles begon te beven. Mensen schreeuwden in paniek, huizen stortten in. Het was een totale chaos.  
Verslaggever Reuters
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN

De aardbeving, sloeg erg hard toe in Haïti, een van de armste landen ter wereld. Het presidentieel paleis en tal van openbare gebouwen zijn ingestort nadat het westen van het land werd getroffen door de zware aardschok. Dat meldt de Haïtiaanse televisie. Volgens een journalist van de zender Haitipal zijn "het nationaal paleis (het gebouw waar de president zetelt), het ministerie van Financiën, het ministerie van Openbare Werken, het ministerie van Communicatie en Cultuur, het gerechtsgebouw en een schoolgebouw" ingestort. Ook de parlementsgebouwen en de kathedraal van Port-au-Prince zijn bezweken onder de kracht van de enorm zware aardbeving.

Ooggetuigen meldden doden onder het puin, de president René Preval heeft de aardbeving overleefd.

Naschokken

Er zijn al dertien naschokken geregistreerd. Enkele daarvan waren sterker dan 5,5 op de schaal van Richter en kunnen de volgende weken en zelfs jaren nog voor nieuwe aardbevingen zorgen. Dat zegt het Institut de Physique du Globe in Parijs. Volgens het Amerikaanse Geofysisch Instituut volgde een eerste zware naschok al zeven minuten na de aardbeving.

Gebouwen van vijf verdiepingen ingestort

Reuters-verslaggever Joseph Guyler Delva getuigt vanuit Haïti. "Alles begon te beven. Mensen schreeuwden in paniek, huizen stortten in. Het was een totale chaos. Ik zag mensen onder het puin liggen. Veel doden ook." Een andere ooggetuige zag een gebouw van vijf verdiepingen instorten. In één van de hoofdstraten van Port-au-Prince zouden meer gebouwen in puin liggen dan er nog rechtstaan.

Onder het puin van het hotel Le Montana zouden er 200 mensen vermist zijn. Dat meldt de Franse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alain Jovandet. Het hotel zou zijn ingestort. Van de 300 aanwezigen zouden er slechts 100 buiten zijn gekomen.

VN-gebouw ingestort
Ook het hoofdgebouw van de VN-missie in Haïti stortte in. Er zijn nog heel wat vermisten in het puin van het gebouw dat vijf verdiepingen telde. Heel wat personeel van de Verenigde Naties is wellicht omgekomen. Er werkten zo'n 200 mensen in het gebouw op het moment van de aardbeving, rond 17 uur plaatselijke tijd.

"Enorme catastrofe"

De Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Raymond Alcide Joseph, vreest voor een enorme ramp. "Ik denk dat het werkelijk een catastrofe van grote omvang is", zegt de topdiplomaat op CNN. De aarde zou ruim een minuut hebben gebeefd. Kort daarna volgden twee naschokken.

Epicentrum dichtbij hoofdstad
Het epicentrum van de aardbeving van 7,3 op de schaal van Richter lag amper 16 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De aardbeving gebeurde op een diepte van slechts 10 kilometer onder het eiland. Die twee factoren hebben de ramp zo erg gemaakt. Er is ook een tsunami-alarm uitgevaardigd voor Haïti, Cuba, de Bahama's en de Dominicaanse Republiek. Op het moment van de beving, die eerder gemeld werd als 7,3 op de schaal van Richter, brak paniek uit in het land.

Gevoeld in Guantanamo
De schok was zo hevig dat hij te voelen was tot in Guantanamo, de Amerikaanse legerbasis op Cuba, waar 198 terreurverdachten worden vastgehouden. Eer was geen schade aan de gebouwen, die wel flink door elkaar werden geschud. Op Cuba werden heel wat kustbewoners geëvacueerd door het tsunami-alarm. Die dreiging ebde snel weg.

Straatarm
Haïti is een van de armste landen ter wereld met vooral mensonterende toestanden in de dichtbevolkte sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. Haïti ligt op het westelijke deel van het eiland Hispaniola in de Caribische zee. Het ligt 275 kilometer ten westen van de Dominicaanse Republiek.

Nog geen nieuws over Belgen
Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) heeft zijn collega's in de kern geïnformeerd over de dramatische situatie in Haïti. Minister Vanackere heeft onmiddellijk beslist een spoedbijeenkomst van het Belgian First Aid & Support Team (B-Fast) bijeen te roepen om de mogelijkheden te evalueren voor bijstand aan de slachtoffers van de aardbeving.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft nog geen nieuws over het zestigtal Belgen dat in Haïti verblijft. Het gaat onder meer over Belgen die voor de VN of Broederlijk Delen werken. Ook over Belgische toeristen is er nog geen informatie. Er is voorlopig nog geen noodnummer. Wie vragen heeft, kan dus gewoon terecht op het algemene nummer van Buitenlandse Zaken. (afp/sps/mvdb/gb)

©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN
Het epicentrum van de aardbeving lag vlak bij de hoofdstad Port-au-Prince. ©UNKNOWN