Wetenschap

Koffieplant sterft mogelijk uit door klimaatverandering

1 ©UNKNOWN

Geniet nog maar even van uw kopje koffie. Nu het nog kan. In de toekomst kan koffie namelijk wel eens fors duurder worden. Britse wetenschappers denken dat de wilde Arabica-koffieplant in de toekomst door klimaatverandering mogelijk uitsterft.

De gecultiveerde Arabica koffieplant is genetisch erg beperkt en is daarom afhankelijk van de wilde variant om sterkere planten te kweken. Extreme weersveranderingen vormen een grote bedreiging voor de wilde plantjes en dus ook voor de gecultiveerde, stellen Brits- Ethiopische onderzoekers in het tijdschrift Plos One.

Als de opwarming van de aarde door blijft gaan, zijn er aan het einde van deze eeuw nog maar enkele gebieden waar wilde Arabica verbouwd kan worden.

Arabica koffie (Coffea Arabica Linnaeus) is wereldwijd de meest gedronken koffie en vormt circa 70 procent van de wereldproductie. De koffie komt oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië. Ehtiopië is ook de grootste producent, gevolgd door Brazilië en Colombia.

Verrassend
"Het uitsterven van Arabica koffie is een verrassend en verontrustend vooruitzicht", zegt Aaron Davis, hoofdonderzoeker van de Koninklijke Botanische Tuinen in Kew tegen de BBC. "Het was niet het doel van deze studie om alarmerende voorspellingen over de ondergang van wilde Arabica te doen".

De wetenschappers onderzochten hoe de wilde plant reageert op drie verschillende hoeveelheden koolstofdioxide-uitstoot. Bij het voordeligste scenario zouden in 2080 geschikte gebieden met 65 procent afnemen. Het slechtste scenario zou een afname van 99,7 procent betekenen.  

Conservatief
Deze cijfers zijn volgens de onderzoekers aan de conservatieve kant.  Verschillende externe factoren zijn namelijk niet meegerekend. Illegale houtkap en ziektes kunnen ook van invloed zijn. "Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om de toekomst van de plant in Ethiopië zeker te stellen", stelt medeonderzoeker Tadesse Woldermariam Gole.