Wetenschap

Kerncentrales toch sneller dicht door val van regering

1 ©UNKNOWN

Door de val van de regering-Leterme blijft de wet op de kernuitstap onverkort van kracht. De verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales komt er niet, bij gebrek aan goedkeuring in het parlement. De nucleaire industrie legt zich daar niet bij neer.
   
Het omstreden protocol dat de federale regering vorig najaar met de Franse energiereus GDF Suez sloot om de drie oudste kerncentrales in Doel en Tihange tien jaar langer open te houden, is een van de belangrijkste projecten die sneuvelen door de val van de regering. "Het is niet omdat er een andere regering komt dat het akkoord tussen de Belgische staat en GDF Suez over de levensverlenging van de kerncentrales niet langer zou gelden", waarschuwt een kaderlid van GDF-Suez.
 
Het protocol maakte een einde aan de wet op de kernuitstap van 2003. Maar de deal vond zijn weg niet naar het parlement. Een wetsontwerp van minister van Energie Paul Magnette (PS) bleef uit. "Sommigen, niet wij, hebben de val van de regering gewild. Dit is een van de gevolgen", zegt zijn woordvoerster Marie-Isabelle Gomez.

De zaak komt nu ongetwijfeld op de onderhandelingstafel bij de vorming van een nieuwe federale regering. Volgens de Belgische nucleaire industrie, verenigd in het Nucleair Forum, hoort het dossier daar niet thuis. Het akkoord dat de top van GDF Suez destijds met premier Herman Van Rompuy en Magnette sloot, blijft nog steeds geldig, vindt het Forum. (Johan Corthouts)