Wetenschap

Dolfijnen vormen 'reddingsvlot' voor gewonde metgezel

1 ©UNKNOWN

Voor het eerst is waargenomen hoe dolfijnen nauw samenwerken om een gewond groepslid te redden. Onderzoekers van het Zuid-Koreaanse Cetacaan Research Institute hebben het gedrag al in 2008 opgemerkt maar maken er nu pas voor het eerst uitgebreid melding van in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Mammal Science.

In 2008 oberserveerden bioloog Kyum Park en zijn collega's een groep van 400 dolfijnen in de Japanse Zee. Toen op een gegeven moment een vrouwtje in moeilijkheden geraakte omdat ze haar borstvinnen niet meer kon bewegen, zwommen een twaalftal dolfijnen naar haar toe om te helpen.

Op hun rug
Ze ondersteunden haar door een 'reddingsvlot' te vormen en droegen haar mee op hun rug. Zo kon het gewonde dier blijven ademen zonder te verdrinken. Stervende dieren die hulp krijgen van soortgenoten, is een uiterst zeldzaam verschijnsel in de natuur. De meeste soorten laten gewonde dieren immers al snel achter om hun eigen overlevingskansen te vrijwaren.

Maar ondanks de verwoede reddingspogingen haalde het vrouwtje het niet. Het dier stopte met ademen. Vijf dolfijnen bleven bij haar tot ze uiteindelijk onder water verdween.

Territorium
"Dergelijk gedrag wordt alleen gezien bij intelligente en sociale dieren", verklaart de Britse biologe Karen McComb. "Het kan wijzen op gevoelens van empathie." Toch wordt aangenomen dat dolfijnen dit voornamelijk doen omdat ze er iets voor terugkrijgen. "Door het dier te redden konden de dolfijnen mogelijk de groep, en daarmee de controle over het territorium, behouden."