Wetenschap

Doelstellingen rond biobrandstoffen gehalveerd

1 Gunther Oettinger ©EPA

De Europese Commissie geeft toe dat ze haar doelstellingen rond het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector zal halveren. Die liggen onder vuur omdat ze de productie van voedselgewassen zouden bemoeilijken.

Ngo's zoals Oxfam-Solidariteit trekken al langer van leer tegen de steun aan biobrandstoffen, omdat de impact ervan op de voedselproductie nefast zou zijn.

Vorige week lekte al een ontwerptekst uit waaruit moest blijken dat de Commissie haar beleid inzake biobrandstoffen aan het bijsturen was. De bevoegde commissarissen weigerden toen elke commentaar. Vandaag geven ze wel toe dat ze tegen oktober met nieuwe plannen terzake willen komen. De doelstellingen worden teruggedrongen van 10 procent in 2020 naar 5 procent.

"Het klopt niet dat we biobrandstoffen ondersteunen die op voor voedsel voorziene oppervlaktes ontwikkeld werden", zeggen de commissarissen Gunther Oettinger (Energie) en Connie Hedegaard (Klimaat). "In ons nieuw voorstel doen we net het omgekeerde." De Commissie zegt wel de biobrandstoffen van de tweede generatie, die niet op de voedselketen zouden wegen, wel te blijven steunen.