Wetenschap

De spijt van een stierenvechter: niets is wat het lijkt

1 ©kos

Er doet een foto van een stierenvechter de ronde op het internet, waarbij beweerd wordt dat het gaat om Álvaro Múnera Builes, een Colombiaanse dierenrechtenactivist die in zijn jeugd even als stierenvechter gewerkt heeft. Op de foto zou hij net tot het inzicht zijn komen dat hij dieren aan het mishandelen is. Dat verhaal wordt echter compleet weerlegd door de Britse schrijver Alexander Fiske-Harrison, die zich jaren heeft verdiept in het stierenvechten.

"En plotseling keek ik naar de stier. Hij had die onschuld in zijn ogen die alle dieren hebben en hij keek me smekend aan. Het was als een schreeuw voor gerechtigheid, diep in mij. Ik kan het beschrijven als een gebed, want als iemand te biecht gaat, hoop je dat hij vergeven wordt. Ik voelde mij de vuilste drol op aarde." Zo klinkt het pathetische bijschrift bij de foto. Het verhaal van Álvaro Múnera Builes blijkt, aldus Fiske-Harrison, totaal onwaar te zijn.

De man op de foto is de Spanjaard Francisco Javier Sánchez Vara. De Colombiaan Álvaro Múnera Builes is nooit echt matador geweest, hoogstens 'novillero', een stierenvechten in opleiding. En pijnlijker: hij stapte niet uit het stierenvechten uit overtuiging dat hij iets slechts aan het doen was. Integendeel, in 1984 werd hij door een stier door de ring gesleurd, waardoor hij onder meer een nekwervel brak en verlamd raakte.

Pas na zijn terugkeer uit het revalidatiecentrum ging hij anders denken. Niet zozeer omdat hij morele problemen kreeg met stierenvechten, maar omdat dokters, verpleegsters en andere patiënten hem daarop hadden aangesproken. "Er zijn meer tegenstanders, dus dan moeten ze wel gelijk hebben", klonk zijn simpele redenering.

Oneerlijkheid
Wat doet matador Francisco Javier Sánchez Vara dan wel op de foto? Gaan zitten op de rand aan de ring van een stierenvechtersarena blijkt bij de 'corrida de toros' bedoeld te zijn om de stier uit de dagen. De man op de foto doodt vandaag nog altijd stieren als matador.

Overigens, het feit dat Alexander Fiske-Harrison deze internetviral ontmaskert, betekent niet dat hij een voorstander is van stierenvechten. Zijn boek 'Into The Arena: The World Of The Spanish Bullfight' bulkt van de walging over die traditie. Maar, zo zegt hij, "wat je ook denkt over stierenvechten, er is geen excuus voor oneerlijkheid, aan welke zijde dan ook van het debat."