Wetenschap

"Grotere kans op extreme winter door smeltend poolijs"

1 ©UNKNOWN

Het record aan gesmolten poolijs zorgt ervoor dat we mogelijk een extreme winter tegemoet gaan. In de zomers van 2011 en 2007 smolt er eveneens een immense hoeveelheid zee-ijs en de daaropvolgende winters waren erg koud. Dat meldt de Nederlandse nieuwssite Trouw.nl.

 
Door de zwakkere straalstroom bewegen weersystemen minder snel en blijven ze langer hangen
Jennifer Francis

Het water van de Noordelijke Poolzee heeft de hele zomer lang de warmte van de zon kunnen absorberen. Deze warmte komt in het najaar weer vrij in de atmosfeer als het ijs opnieuw gevormd wordt. De energie die daarbij vrijkomt heeft invloed op de straalstroom en de bijhorende winden tussen de koude Noordpool en het warme vasteland van Europa.

Zwakkere straalstroom
Onderzoeker Jennifer Francis van Rutgers University zei tegen de Britse krant The Guardian dat ze nog geen voorspellingen wilde doen, maar dat ze er niet vreemd van zou opkijken. Eerdere onderzoeken wezen uit dat de straalstroom zich verschoven heeft in noordelijke richting. Francis ontdekte onlangs dat de stroom ook langzamer gaat. "De stroming is duidelijke zwakker" legt Francis uit. "Het gevolg is dat de weersystemen minder snel bewegen en langer blijven hangen. Zoiets kan resulteren in een 'weerblok'. Een voorbeeld daarvan is de verschrikkelijke hittegolf in Rusland in de zomer van 2010."

'Weerblok'
Volgens Francis werkt een weerblok ongeveer als een file waardoor ook weerpatronen op andere plekken in de wereld stagneren. Volgens oceanograaf en onderzoeker James Overland van de Universiteit van Washington gaan de veranderingen sneller dan verwacht. Hij gelooft dat door het smeltende poolijs de golfstroom nog langzamer zal gaan, waardoor we in de toekomst vaker met extreme weersomstandigheden te maken zullen krijgen.