Les Femmes du 6e étage

Komedie 1u45, 2011

van
Philippe Le Guay
cast
Marie-Armelle Deguy, Lola Dueñas, Concha Galàn, Sandrine Kiberlain, Fabrice Luchini, Carmen Maura, Natalia Verbeke
oorsprong
Frankrijk
Bekijk de trailer van deze film op Cinebel
Les Femmes du 6e étage 1

Over Les Femmes du 6e étage

Franse bourgeoisie versus Spaanse levenslust

In Les femmes du sixième étage wordt het leven van een conservatief koppel totaal verstoord door een stel levenslustige Spaanse meiden. Het contrast tussen die twee werelden is dan ook de spil van deze sociale komedie.

In moderne grootsteden leven de bewoners boven of onder, maar vooral naast elkaar. In deze vrolijke komedie was dat anno 1962 ook reeds het geval in de Franse hoofdstad. In een chique appartementsgebouw resideert zaakwaarnemer en überbourgeois Jean-Louis Joubert (Fabrice Luchini) met zijn vrouw Suzanne (Sandrine Kiberlain). De zesde etage uit de titel wordt bewoond door een bont allegaartje Spaanse vrouwen, die als meid of huishoudster voor de andere bewoners van het gebouw werken. Alhoewel ze dus allemaal in feite onder hetzelfde dak wonen, betreft het hier twee totaal verschillende werelden. Zo is Jean-Louis nog nooit op die verdieping geweest, terwijl zijn familie toch al sinds drie generaties in dat gebouw woont.

Daar komt verandering in wanneer de Franse meid van Jean-Louis en Suzanne het plots voor bekeken houdt en het echtpaar uit de huishoudelijke nood wordt geholpen door Maria (Natalia Verbeke), het net in Parijs gearriveerde nichtje van een van die Spaanse dienstmeiden.

Alhoewel een deel van de humor in Les femmes du sixième étage geïnspireerd wordt door de evidente klassentegenstellingen van de diverse personages, is de politieke satire veeleer mild en wordt er - met succes - meer ingezoomd op het contrast tussen dat stijve Franse bourgeoisleven en de uitbundige levenslust van het Spaanse dienstpersoneel. Een typisch voorbeeld: de montage van huishoudelijke taken - strijken, stofzuigen, bedden opmaken - gebeurt op de muziek van het 'Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini'-liedje van Dalida.

De 'brug' tussen beide werelden wordt gemaakt door Jean-Louis, die zich voordien blijkbaar niet eens realiseerde hoe saai en voorspelbaar zijn brave, burgerlijke bestaan eigenlijk was. De doorgaans nogal nerveus acterende Fabrice Luchini heeft voor deze vertolking de juiste, eerder ingehouden toon van bijna kinderlijke verwondering gevonden, waardoor de film met zijn verfrissende joie de vivre meteen ook de uitstraling van een prettig sociaal sprookje krijgt. (Jan Temmerman)

Les Femmes du 6e étage 2 Les Femmes du 6e étage 3 Les Femmes du 6e étage 4 Les Femmes du 6e étage 5 Les Femmes du 6e étage 6 Les Femmes du 6e étage 7 Les Femmes du 6e étage 8 Les Femmes du 6e étage 9 Les Femmes du 6e étage 10 Les Femmes du 6e étage 11

Synopsis Les Femmes du 6e étage

Parijs, jaren'60. Jean-Louis Joubert is een goed effectenmakelaar en een goede huisvader. Op een dag ontdekt hij dat er een vrolijke bende Spanjaarden op de 6e verdieping van één van zijn gebouwen woont. Maria, de jonge vrouw die er werkt, laat hem kennis maken met een exuberant en folklorisch universum dat ver weg staat van zijn dagelijkse beslommeringen. Hij geraakt helemaal in de ban van de levenslustige vrouwen en besluit om zijn leven om te gooien. Maar kan men zijn leven nog wel veranderen

Programmatie Les Femmes du 6e étage

Release datum: 16/02/2011

      mail Mail een vriend      print Printversie

meer Komedie

dm cinema

zoek film


Actie (9) , Animatie (11) , Avontuur (3) , Documentaire (10) , Drama (41) , Drama/Kom. (3) , Familiefilm (1) , Griezel (3) , Komedie (21) , Kortfilm (2) , Misdaad (2) , Mysterie (1) , Romantiek (3) , Thriller (6)

zoek bioscoop


nieuwe recensies

zoek op sterren

toekomstige releases