Tv & Media

Slow TV: Youtube doet het op zijn manier

Bergensbanen minutt for minutt del 01

De Noorse zender NRK TV breekt al sinds 2009 kijkrecords met zijn schijnbaar oersaaie programma's. Acht uur lang naar een smeulend houtvuur kijken of een programma van achttien uur waar zalmen tegen de stroom inzwemmen. Ook op Youtube kan deze 'Slow TV ' op heel wat bijval rekenen. Al mag het daar iets spannender zijn.

"Verfrissend en hypnotiserend", zo omschrijft de woordvoerder van Amerikaanse reality-tv-producent LMNO Productions het Noors programma 'Nationale kampvuurnacht' waarin acht uur lang een smeulend houtvuur wordt gefilmd. Een ander voorbeeld: een live-uitzending van een 134 uur durende vaart van een schip tussen de Noorse stad Bergen en Kirkenes kluisterde 2,5 miljoen Noren aan de buis, de helft van de bevolking.

Op Youtube, voor vele surfers vooral bekend van zijn korte clips, zijn er al langer urenlange video's terug te vinden. Sommigen van hen lijken sterk op de saaie beelden die in Noorwegen zo revolutionair zijn en halen meer dan een miljoen kijkers. De populairste 'clips' draaien het concept echter volledig op zijn kop. Een overzicht.

De beste open haardvideo ooit (3 uur en 9 minuten) - 1.332.163 hits
Een video van een ronkend haardvuur is natuurlijk een klassieker. De makers van de clip raden de video aan voor iedereen die het relaxerende effect van een haardvuur in de woonkamer of op kantoor wil ervaren, zonder ooit het risco te lopen de brandweer te moeten bellen. Beschik je niet over een stabiele internetverbinding? Geen probleem, voor tien dollar krijg je een dvd aan huis geleverd.

The Best Fireplace Video


Ontspannen met de Californische golven (3 uur) - 1.747.225 hits
Geen fan van een knetterend haardvuur, maar toch zin om te relaxen? Waarom niet drie uur de aanslaande Californische golven op je scherm zetten? Uit de beschrijving zou de video "ideaal zijn voor meditatie, het bestrijden van slapeloosheid en als achtergrond bij het studeren." Wel opgepast: na 31 minuten lopen er een aantal strandvogels voorbij. Omdat het toch een beetje spannend mag zijn.

Relaxing 3 Hour Video of California Ocean Waves


'What is Love met Jim Carrey' (10 uur) - 14.794.740 hits

Slow TV lijkt dus best te werken op Youtube. Natuurlijk mag het op de videowebsite altijd wat spannender zijn. Er bestaat al langer het concept van de 'loop': video's op Youtube die uren duren en telkens dezelfde clip herhalen.

Sommigen noemen het 'Youtube Poop', andere vinden het briljant en gaan er prat op dat ze de lange video's helemaal hebben uitgekeken. Wat vast staat, is dat tientallen miljoenen surfers de video's al hebben aangeklikt. De klassieker bij uitstek is '10 hours of What is love', een tien uur durende loop van de bekende Saturday Night Live-sketch met Jim Carrey uit 1993.

10 hours of "What is love" (Jim Carrey, v.1)


Epic Sax Guy (10 uur) - 8.668.290 hits

Kent u Sergei Stepanov? Nee? Misschien zegt de naam 'Epic Sax Guy' u wel iets. Zijn band Sunstroke Project won in 2010 dan wel niet het Eurovisiesongfestival, toch wordt een clip van de saxofonist op Youtube al jarenlang enorm veel aangeklikt. De heupbewegingen en de krachtige saxofoon zijn blijkbaar genoeg om meer dan acht miljoen hits te verzamelen. Opnieuw beweren sommige surfers dat ze de volle tien uur hebben uitgekeken. Aan u om te beslissen of u hen gelooft.

Epic sax guy 10 hours


Epic Music Mega Mix (3 uur en 1 minuut) - 2.798.042 hits

Het moet niet altijd video zijn. Een playlist op Youtube maken is niets nieuws. '3-Hour Epic Music Mega Mix' geeft echter een eigen twist aan het concept. Met indrukwekkend klinkende titels als 'From To the Gates of Heaven' en 'Shadow of The Almighty' heeft de playlist als bedoeling iedere activiteit om te vormen tot een episch avontuur. Of zoals één commenter het zegt: "Huiswerk maken was nog nooit zo episch!"

3-Hour | Epic Music Mega Mix