Tv & Media

Dé 10 blockbusters van het zomerseizoen

1 ©Marvel

Superhelden blijven scoren! Zoveel wordt duidelijk uit de top tien van de grootste films van het zomerseizoen. Met 'The Avengers', 'The Dark Knight Rises' en 'The Amazing Spider-Man' op kop, blikt de Box Office terug op een winstgevende filmzomer, met een totale inkomst van maar liefst 4,3 miljard dollar in Amerika.

Gisteren gaf Exhibitor Relations, het bedrijf dat de ticketverkoop van de Box office opvolgt, het cijfermateriaal van afgelopen filmzomer vrij. Overtuigend op kop staat 'The Avengers', met een record van 617,8 miljoen dollar in Amerika en een wereldwijde opbrengst van 1,5 miljard dollar. De rest van de top 10 ziet er zo uit:

Blockbusters - zomer 2012 - Amerikaanse opbrengst
The Avengers $ 617.8 miljoen
The Dark Knight Rise $ 425 miljoen
The Amazing Spider-Man $ 258.6 miljoen
Brave $ 230 miljoen
Ted $ 215.2 miljoen
Madagascar 3: Europe’s Most Wanted $ 213.9 miljoen
Men in Black 3 $ 178.5 miljoen
Snow White and the Huntsman $ 155 miljoen
Ice Age: Contiental Drift $ 154.3 miljoen
Prometheus $ 126.3 miljoen

'Box Office'-weetjes

Channing Tatum's 'Magic Mike' haalde in verhouding tot de zomergiganten 'maar' 113 miljoen dollar binnen, maar verdiende daarmee het productiebudget ($ 7 miljoen) wel in zestienvoud terug.

'The Dark Knight Rises' overtroefde zijn voorganger 'The Dark Knight' ... kortstondig. De nachtelijke vertoningen op de openingsdag waren goed voor 30,6 miljoen dollar, overtuigend meer dan de 18,5 miljoen in 2008. Helaas strooide de tragedie in Aurora roet in het eten, want na de gruwelijke schietpartij ging het bergaf.

De prijzige Colin Farell reboot van 'Total Recall' opende mager met 26 miljoen dollar en deed het per scherm net beter dan het origineel uit 1990: 7.103 tegenover 5.788 dollar.

De volharder bij uitstek was 'The Hunger Games'. Hoewel de film in maart opende, bleef hij overtuigend bezoekers lokken. Sinds de start van de filmzomer op 4 mei, kwam er nog eens 33 miljoen dollar omzet bij.

'Prometheus' sloeg er niet in zijn prijskaartje te evenaren met de Amerikaanse opbrengst alleen. Andere films die het ook moesten hebben van de wereldwijde inkomsten, waren 'Snow White and the Huntsman', Johnny Depp's 'Dark Shadows', 'Battleship' en 'Total Recall'.