Bert Kruismans is de enige Allerslimste Mens ter Wereld

1 ©UNKNOWN

Stany Crets heeft het hem niet geflikt, maar hij maakte het toch nog superspannend in de finale van de Allerslimste Mens ter Wereld, waarin hij Bert Kruismans partij gaf. Voor de zoveelste keer werd de stand op 1-1 gebracht, maar ditmaal kon Crets op die ene seconde geen juist trefwoord verzinnen voor 'Pol Van Den Driessche'. Het was Bert Kruismans, torenhoog favoriet, die de terechte winnaar werd en zich voortaan de Allerslimste Mens ter Wereld mag noemen.

Een licht ontgoochelde professor Eva Brems haalde nipt het eindspel niet, omdat Stany Crets - het voordeel van de laatste te zijn die eerst mag spreken - met 50 seconden van een videofilmpje over Louis Theroux ging lopen. Crets wist dat diens documentairereeks 'Louis Theroux's Weird Weekends' heette en mocht naar de finale. Daar ontmoette hij, bijna als vanzelfsprekend, cabaretier Bert Kruismans, die zijn favorietenrol nog kracht bijzette door met liefst 501 bijeengesprokkelde seconden aan de laatste horde te beginnen. Dat is véél!

Laatste is de eerste
Maar... in het eindspel weet je nooit, zoveel hebben we wel geleerd intussen. Na vier vragen had Crets zich inderdaad al aan de leiding gequizd. Zo snel kan het gaan als je altijd als eerste aan zet komt omdat je achterstaat. De paradox die dit spel zo machtig maakt.

1-1
'Wat weet je over Anton Corbijn?' Die vraag had beslissend kunnen zijn, maar de twee laatste trefwoorden doken niet op in de geesten van Kruismans en Crets. Eerst liet de besnorde finalist zich tot op één seconde zakken, en toen volgde die met de grijze, donzige bros. Van die 1-1, daar schrikt niemand nog van op, het nieuwe is er inmiddels al effe af. Toch zullen zo'n 2 miljoen kijkers op het moment suprême een verhoogde hartslag bij zichzelf hebben vastgesteld: tv van de bovenste plank.

Xavier De Baere
Het toetje van de hele reeks kregen we trouwens al vrij snel in deze finale-uitzending. De drie pretendenten voor de titel van de Allerslimste mochten de professionele afscheidnemer Xavier De Baere - typetje van acteur Lucas Van den Eynde - neerzetten. Hilarische én ijzersterke imitaties werden het, van alledrie. Inderdaad, dames en anderen, het moment van afscheidneming is komen te gaan, na deze ultieme finalegang der wedstrijd van ons aller intelligentste medemens op de wereldlijke, universele aardkloot. Tot de volgende? (Joeri Vlemings)