Update

7 gestolen schilderijen Rotterdam miljoenen waard

5 'Tête d'Arlequin' (1971) van Pablo Picasso werd ook gestolen in Rotterdam. ©AFP

Uit de Rotterdamse Kunsthal zijn zeven schilderijen gestolen. Het gaat om werken van de beroemde schilders Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, noemt de kunstroof "heftig''.

Onder andere dit schilderij 'La Liseuse en Blanc et Jaune' van Henry Matisse werd gestolen. ©AFP

In het museum hangt onder meer een aantal avant-gardistische werken uit de collectie van de Triton Foundation. Dit is een omvangrijke privécollectie die werd opgezet door wijlen havenbaron Willem Cordia (1940-2011).  De Nederlandse stichting bezit een verzameling van ongeveer 250 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van zo'n 170 invloedrijke kunstenaars uit de periode 1860-1970. Tot de collectie behoren werken van kunstenaars als Picasso, Cézanne, Mondriaan, Matisse, Van Gogh, Appel, Dali, Duchamp en de Kooning.

In het museum aan de Westzeedijk zijn verschillende tentoonstellingen aan de gang. De Kunsthal viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en pakte daarom extra uit met exposities. Zo staat er ook een aantal beelden uit de Maillol-collectie.

De zeven verdwenen werken
Aan het begin van de middag werd een lijst met de zeven gestolen schilderijen vrijgegeven. Het gaat om:

'Tête d'Arlequin' (1971) van Pablo Picasso
'La Liseuse en Blanc et Jaune' (1919) van Henri Matisse
'Waterloo Bridge, London' (1901) en 'Charing Cross Bridge, London' (1901) van Claude Monet
'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1988) van Paul Gauguin
'Autoportrait' (circa 1889 - '91) van Meyer de Haan
'Woman with Eyes Closed' (2002) van Lucian Freud.

Miljoenen waard
De gestolen schilderijen zijn zeker enkele miljoenen waard, zegt Jop Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie's in Amsterdam. Hij wil zich echter niet wagen aan een meer nauwkeurige schatting, omdat de experts de schilderijen niet hebben gezien. '"Het kan 6 miljoen euro zijn, maar ook 50 miljoen euro."

Werken van de betrokken kunstenaars brengen op veilingen geregeld veel op. In 2008 werd een schilderij van Claude Monet geveild voor 51,6 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor een werk van de Franse impressionist. Bij de Kunsthal zijn twee doeken van Monet gestolen.

Lees onder de foto verder.

©AFP

Goed voorbereid
De inbraak bij de Kunsthal in Rotterdam is "goed voorbereid" en vond plaats tussen 03.00 een 04.00 uur, zo liet de politie weten. Rechercheurs hebben uitgebreid sporenonderzoek gedaan en hebben met mogelijke getuigen gesproken. De politie roept nog steeds mensen op zich te melden als ze vannacht iets verdachts hebben gezien in de buurt van de Kunsthal.

"Draak van een gebouw"
Beveiligingsexpert van musea Ton Cremers uitte vandaag kritiek op de beveiliging. Voor een museumbezoeker is de Kunsthal een juweeltje, maar het is een draak van een gebouw om te beveiligen, vindt hij. "Je moet kunstwerken zo ver mogelijk van de buitenschil van een gebouw houden. Dat is hier niet gebeurd", aldus Cremers, die denkt dat dit een van de grootste kunstroven van de laatste 20 jaar in Nederland is.

"Met de beveiliging van de Kunsthal is niets mis, er is state of the art-beveiliging die conform is aan de afspraak met de Triton foundation', zei de directeur van het museum Emily Ansenk vanmiddag tijdens een persconferentie over de roof van vannacht. Er werd ook bevestigd dat er geen bewakers aanwezig waren in of rond het museum op het moment van de diefstal. "Er is bewust gekozen voor een technische beveiliging, wat betekent dat er geen mensen aanwezig zijn", klinkt het.

Pijnlijk
Oud-directeur van de expositieruimte Wim van Krimpen liet voor de microfoon van Radio 1 weten dat veel schilderijen uit de collectie van de Triton Foundation, die momenteel in de Kunsthal hangen, een waarde van 1 miljoen euro of meer vertegenwoordigen. Bovendien is de collectie van een particulier, wat de roof extra pijnlijk maakt. Volgens Van Krimpen is het voor de dieven uiterst moeilijk om de werken op de markt te brengen, omdat ze zo bekend zijn én bovendien international geregistreerd.

Domme actie
Jop Ubbens noemt de roof verder nog een hele 'domme actie', zeker als de schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen om er geld voor te krijgen op de markt. "Niemand wil daarmee in aanraking komen. De kunstwerken kunnen ook in opdracht zijn gestolen. Dan komen ze ergens aan de muur en zie je ze nooit meer terug", klinkt het.

Ook is het mogelijk dat er sprake is van een soort ontvoering van
schilderijen. "Het meest waarschijnlijke is dat ze gestolen zijn om er losgeld voor te krijgen. Door bijvoorbeeld 1 miljoen euro te vragen voor een schilderij van Matisse", deelt Ubbens nog.

Unieke collectie moet zichtbaar blijven
Museumdirectrice Ansenk zei nog dat het museum morgen gewoon weer open is voor publiek. "Wij, het bestuur van de Kunsthal en de Triton Foundation, hebben besloten dat deze unieke collectie te zien moet blijven. Op de lege plekken zullen andere kunstwerken komen te hangen", besluit ze

©EPA
©EPA