TV-RECENSIE

'Crimi clowns': Geen spek voor ieders bek ****

1 ©vmma

Bizar. Dat is wel het minste wat je van 'Crimi clowns', het nieuwste geesteskind van Luk Wyns, kunt zeggen. De titelpersonages zijn een bende aan lager wal geraakte clowns die voor de financiering van hun exuberante hobby's overdag kinderfeestjes opleuken om dan 's nachts nog wat bij te klussen in het criminele circuit. Een uitgangspunt dat op zich al volstaat voor een stuk of wat boeiende afleveringen, maar Wyns doet er met graagte nog een schep bovenop. Door zijn hoofdpersonage - pater familias Ronny Tersago - op te zadelen met een ongezonde voorliefde voor cocaïne en jonge meisjes bijvoorbeeld. Of door Ronny's partner in crime een ernstige vorm van geheugenverlies aan de hand te doen. Om maar te zeggen dat 'Crimi clowns' niet meteen een reeks is die op het brede publiek mikt.

En dan hebben we het nog niet over zoon des huizes Wesley gehad, met voorsprong het meest verknipte personage uit de reeks. De videodagboeken die hij -als fotografiestudent - bijhoudt, vormen het uitgangspunt van de reeks. Een lofi-truc die we al eerder zagen in Amerikaanse producties als 'The Blair Witch Project' en 'Cloverfield' en dat ook voor 'Crimi clowns' werkt.

Met de keuze voor de Nederlandse acteur Johnny de Mol nam Wyns meer risico's. Om een Nederlander in te passen in een voor de rest vooral in sappig Antwerps communicerende familie moest de trukendoos open. Zoon Wesley studeert al een tijdje in Nederland, luidt de uitleg. En dat is er aan te horen. Een kunstgreep - dat wel - maar kijkers met een beetje inlevingsvermogen zetten zich daar overheen. Zeker omdat De Mol erin slaagt om zijn personage een gevaarlijk randje mee te geven. Met een aantal wel erg verontrustende kelderscènes tot gevolg.

Gedurfd, origineel, verontrustend. 'Crimi clowns' is het allemaal. Alleen mocht de reeks wat flitsender uit de startblokken schieten. Wyns besteedt in de eerste aflevering heel veel aandacht aan het 'zetten' van de personages. En dat gaat ten koste van het verhaal. Op komische elementen is het tevergeefs wachten en ook verhaallijnen worden in aflevering één slechts mondjesmaat aan de kijker gevoederd. Voor een groot deel van het traditionele televisiepubliek zal die ene miniportie 'Crimi clowns' volstaan. De fans schuiven volgende week met nog meer honger aan. Wij kijken alvast uit naar onze tweede portie.