Technologie

Winkel verkoopt gsm tegen 1 euro aan wie abonnement neemt

1 ©UNKNOWN

Winkelketen The Phone House biedt een gsm aan voor 1 euro. Op voorwaarde dat de klant er een abonnement bijneemt. Europa veroordeelde weliswaar het Belgische verbod op koppelverkoop maar dit is een brug te ver, zo menen Test-Aankoop en het Nationaal Syndicaat voorZelfstandigen (NSZ).

De gsm kost normaal 49 euro maar wie opteert voor een abonnement bij Proximus of Base krijgt hem voor 1 euro mee. The Phone House, dat in ons land meer dan zeventig winkels heeft, biedt ook 'koppelpromoties' voor notebooks en laptops.

"Consument wint niet altijd"
"Er zijn twee Europese veroordelingen geweest inzake koppelverkoop", legt Ivo Mechels van Test-Aankoop uit, "maar die hebben enkel betrekking op de partijen in die twee rechtszaken. Voor alle andere is het wachten tot de wet veranderd is vooraleer koppelverkoop in ons land daadwerkelijk legaal is. En het probleem voor de consument is dat die niet noodzakelijk een abonnement aan de beste voorwaarden krijgt of opgezadeld zit met een verzekering die geen goede service biedt. De consument is zeker niet altijd de winnaar."

Ook het NSZ is niet te spreken over de promotie. Het syndicaat vreest dat koppelverkoop op termijn zal leiden tot een verschraling van het aanbod doordat kleinhandelaren niet opkunnen tegen de winkelketens. (Kim Herbots)