Technologie

Wat je moet doen wanneer je Facebookaccount gehackt is

3 ©AFP

Sociaalnetwerksite Facebook voert zijn beveiliging steeds op, maar toch worden nog veel gebruikers slachtoffer van hackers en spammers.

Sommige apps vragen toegang tot al jouw gegevens én die van je vrienden. ©UNKNOWN
Met enkele kliks maak je je profiel een pak veiliger. ©UNKNOWN

Wanneer je Facebookprofiel plots obscure links naar je vrienden stuurt, uit zichzelf pagina's 'leuk' vindt of plots overspoeld wordt door spam, heb je het zitten. De Huffingtonpost zette even op een rij wat je in dergelijke gevallen moet doen, en hoe je kan voorkomen dat je account wordt overgenomen.

1. Verander je paswoord
Wanneer een persoon of een programma toegang heeft tot jouw account, moet je meteen je paswoord veranderen in je account settings. Let erop niet op al je internetaccounts dezelfde logins en paswoorden te gebruiken! Vermijd voor de hand liggende paswoorden zoals de naam van je huisdier, je straat of je partner.

2. Verifieer je account
Wanneer je denkt dat iemand anders toegang heeft tot jouw Facebookaccount, kan je met de Roadblockfunctie je identiteit verifiëren en je profiel beveiligen.

3. Beveilig je verbinding
Een recent beveiligingssnufje is de logingoedkeuring, waarmee je ervoor kan kiezen om een beveiligingscode te moeten invoeren telkens je inlogt vanop een nieuw toestel. De code kan je naar je gsm laten sturen als sms. Wie zijn gsm-nummer niet aan Facebook wil geven, kan er ook voor kiezen de loginverwittiging in te schakelen bij 'account security'. Wanneer er dan een login van een onbekend toestel is geweest, krijg je daarvan een verwittiging. Schakel in dat menu sowieso de optie in om te surfen via een beveiligde https-verbinding

4. Verwijder louche apps
Denk bij het toelaten van programma's even na of je de makers van de software echt toegang wil geven tot jouw profielgegevens. Veel spammers gebruiken louche programma's om toegang te krijgen tot jouw profiel en het zelfs over te nemen. Wanneer je toch een verkeerde app hebt toegelaten, kan je die achteraf nog verwijderen bij 'Apps, Games and Websites' bij 'privacy settings'. Je kan er ook zien tot welke gegevens ogenschijnlijk onschuldige programma's allemaal toegang hebben. Je kan in dat menu ook alle platform-apps, -games en -websites uitschakelen, en instellen welke informatie van jouw profiel beschikbaar is voor apps die je vrienden gebruiken.

5. Wis spamberichten
Wanneer iemand spam post op jouw profiel, verwijder dat bericht dan meteen. Zo voorkom je dat iemand van je vrienden erop klikt.

6. Pas je interesses aan
Wanneer je een louche pagina hebt 'leuk gevonden', kan je die opnieuw verwijderen bij je interesses en activiteiten.

7. Verwittig Facebook
Wanneer je vermoedt dat je account is gecompromitteerd, kan je Facebook op verschillende manieren verwittigen. Om privacy-inbreuken te melden, kan je rechtstreeks mailen naar privacy@facebook.com, en phishingaanvallen kan je melden via het 'phishing report'. Ook kwaadaardige links of sites kan je doorspelen.

8. Beveilig je computer
Wanneer er kwaadaardige software op je computer staat, kan die ook toegang krijgen tot jouw Facebookprofiel. Beveilig daarom je toestel, en scan het regelmatig met een betrouwbare virusscanner. (sam)