Technologie

HTC zet patenten in om nieuwe iPhone te verbieden

3 In het Yerba Buena Center in San Francisco zal Apple morgen de nieuwe iPhone presenteren. ©EPA

De Taiwanese smartphonemaker HTC werd eerder door technologiebedrijf Apple voor de rechter gesleept. De iPhone-maker bekwam een importverbod van het nieuwste HTC-vlaggenschip, al was dat van erg korte duur. HTC wil Apple nu een koekje van eigen deeg geven, en zet eigen 4G-patenten in om de lancering van de nieuwe iPhone morgen te dwarsbomen.

©REUTERS

De patenten in kwestie werden vorig jaar door HTC overgenomen van een ander bedrijf. Apple zou inbreuk maken op de technologie voor het draadloos verzenden van grotere hoeveelheden data. Daarom heeft HTC een zaak opgestart bij de Amerikaanse handelscommissie ITC. Het was daar dat Apple eerst een kleine overwinning boekte tegen de Taiwanese concurrent.

Apple heeft in een reactie laten weten dat de patenten ongeldig zijn. ITC-rechter Thomas Pender volgt die redenering echter niet. "Je kan patenten niet zo maar ongeldig verklaren, daar moet helder en overuigend bewijs voor zijn", aldus Pender aan financieel persbureau Bloomberg.

Het patent zou op lange termijn toch nog ongeldig kunnen verklaard worden, maar tussentijdse beslissingen kunnen een grote impact hebben. Zo behoort een importverbod voor de Verenigde Staten voor inbreukmakende apparaten tot de mogelijkheden. Het zou dan gaan om de nieuwste iPad, die in sommige delen van de wereld ondersteuning heeft voor 4G, en de nieuwe iPhone, die morgen aan de wereld zal worden voorgesteld.

Vorige maand oordeelde een Amerikaanse rechtbank nog dat Samsung 1 miljard dollar moet betalen aan Apple na een lange patentenstrijd. ©AFP