Technologie

Federaal parket voert onderzoek tegen Google

1 ©PHOTO_NEWS

De auto's die Google de Belgische straten op stuurde om beelden te maken voor zijn Streetviewtoepassing hebben ook persoonlijke gegevens verzameld van wifigebruikers, gaande van mails tot paswoorden. Het federaal parket onderzoekt of het bedrijf zich schuldig maakt aan inbreuken op de privacywetgeving.

 Auto’s fotografeerden niet alleen straten, maar scanden ook welke internetnetwerken op dat moment actief waren  

Op aangeven van de Privacycommissie loopt bij het federaal parket een onderzoek tegen Google, dat overtredingen begaan zou hebben tijdens de voorbereidingen van Google Streetview. Met die toepassing kun je via Google Earth straten en huizen bekijken via foto's. De auto's die Google daarvoor inzette, waren niet alleen uitgerust met een fototoestel om straten te fotograferen, maar scanden ook welke internetnetwerken op dat moment op een bepaalde plek actief waren. Van de beveiligde netwerken bewaarde Google alleen de technische gegevens, zoals de naam van het netwerk, de signaalsterkte en het MAC-adres, zeg maar het unieke telefoonnummer van de draadloze verbinding.

Wie surfte op een onbeveiligd netwerk, bijvoorbeeld op een hotspot in een café, op het moment dat de Streetviewwagen passeerde, was meer informatie kwijt. Google registreerde, onbedoeld naar eigen zeggen, alle data die de internetters op dat moment verzonden. "Denk aan e-mails, persoonlijke berichten en paswoorden", zegt Emmanuel Vincart van de Privacycommissie. Die gegevens werden door Google bewaard, zonder dat de betrokkenen op de hoogte waren.

Mea culpa
De illegale datavergaring kwam vorig jaar aan het licht in Duitsland, waar Google zijn Streetview-activiteiten nu heeft stilgelegd. Ook in Nederland en Frankrijk ontstond ophef over de toegang van 's werelds grootste zoekmachine tot persoonlijke informatie.

In ons land zette de Privacycommissie een onderzoek op, waarbij ze de vergaarde informatie liet analyseren. "We stelden vast dat Google een flagrante inbreuk pleegde op de privacywetgeving, waarop we onze bevindingen overmaakten aan het federaal parket", aldus Vincart. Het parket zag blijkbaar voldoende redenen om een onderzoek omtrent schending van de privacy te beginnen. Of en waar de Belgische gegevens bewaard worden, wilde Google gisteren niet meedelen, omdat "het onderzoek nog loopt".

In Nederland heeft Google sinds deze week voor dezelfde feiten een dwangsom van 1 miljoen euro aan de broek. Bij de noorderburen achterhaalde Google 98 unieke wachtwoorden en 56 keer een combinatie van loginnaam, wachtwoord en MAC-adres. Over welke aantallen het in België gaat, is niet duidelijk. Met de dwangsom verplicht het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Google snel de verzamelde gegevens te verwijderen. Dat heeft het bedrijf naar eigen zeggen inmiddels gedaan.

In een mea culpa geeft Google Nederland toe dat het in de fout is gegaan, maar dat het niet opzettelijk was. Bedoeling was alleen draadloze netwerken in kaart te brengen, zodat mensen met smartphones makkelijk hotspots in de buurt konden opzoeken. De gegevens zouden, nog volgens Google, ook nooit onder de ogen van medewerkers gekomen zijn, liet een woordvoerder weten.

In Nederland maakte dat argument weinig indruk, in Frankrijk evenmin, waar Google een boete van 100.000 euro kreeg voor dezelfde feiten. In grote delen van Duitsland en ook in Zwitserland moet Google zijn gecontesteerde Streetviewauto's inmiddels in de garage houden. In Nederland zou zo'n verbod niet aan de orde zijn.

Ook bij ons rijden al enige tijd opnieuw auto's van Streetview rond. De foto's zijn evenwel nog niet te bekijken.