Technologie

"Eind 2013 staat Windows 8 op 400 miljoen toestellen"

2 ©EPA

Technologiebedrijf Microsoft verwacht grootse dingen van de nieuwste versie van zijn besturingssysteem. Volgens topman Steve Ballmer zullen nog voor het einde van 2013 zo'n 400 miljoen toestellen op de laatste versie van Windows draaien.

©REUTERS

In oktober ververst Microsoft de line-up van zijn besturingssystemen. Voor smartphones komt Windows Phone 8 dan uit, voor tablets en andere computers Windows 8. "Binnen een jaar zullen 400 miljoen toestellen, zowel telefoons, tablets en pc's, op die nieuwe besturingssystemen draaien", aldus Ballmer tijdens de voorstelling van de nieuwe Lumia-smartphones van Nokia.

Ballmer stopt niet met die uitspraak. Hij is er zelfs van overtuigd dat Windows het nieuwe grote ecosysteem zal worden voor applicatiemakers. "Ik durf te wedden dat de volgende keer een applicatiemaker het grote lot wint, het met een applicatie voor Windows 8 zal zijn." Dat is zeker mogelijk, gezien de dominantie van Microsoft op de desktopmarkt, en het feit dat Windows 8 dicht aanleunt bij de versie voor smartphones.