Sport

Twente toch Europa in dankzij fairplay-klassement

RKC Waalwijk heeft vanmiddag verrassend de finale bereikt van de Nederlandse play-offs om Europees voetbal. De ploeg van trainer Ruud Brood schakelde in Enschede FC Twente uit. De Brabantse formatie zegevierde met 1-0 door een late treffer van invaller Furkan Alakmak. Het eerste duel donderdag in Waalwijk eindigde in 1-1. Dankzij het fairplay-klassement komt Twente volgend seizoen toch nog uit in de Europa League, waar het wel in de eerste voorronde moet uitkomen.

Twente sloot een grotendeels mislukt seizoen zo in stijl af. RKC deed in de eerste helft zeker niet onder voor de thuisploeg, dat Denny Landzaat de grootste kans zag missen (kopbal voor open doel naast). De Waalwijkers waren iets feller in de duels, waren ook genoeg in balbezit, maar kwamen niet tot uitgespeelde kansen.

FC Twente speelde na de rust beter en agressiever. De beste kans was voor onze landgenoot Nacer Chadli, die met een kopbal van dichtbij doelman Jeroen Zoet tot een schitterende redding dwong. In het laatste halfuur knokte RKC zich op karakter terug in de wedstrijd. Met een zondagsschot in de verre hoek besliste Furkan Alakmak in de 84e minuut, toen hij net was ingevallen, het duel: 0-1.

RKC neemt het in de finale van de play-offs nu op tegen Vitesse. De club uit Arnhem schakelde uitgerekend aartsrivaal NEC uit Nijmegen uit. Vitesse zegevierde in het eigen Gelredome met 2-0 en poetste daarmee de 3-2-nederlaag uit de heenwedstrijd weg. De Brabanders beginnen donderdag met een thuiswedstrijd. Zondag is in Arnhem de return.