Sport

Kubica, na anderhalf jaar hersteld van crash, gaat weer zwaar uit de bocht

11 ©UNKNOWN

Robert Kubica, de Poolse gewezen F1-piloot, is voor de tweede keer in anderhalf jaar aan de dood ontsnapt bij een zware crash. Nadat Kubica (27) pas vorige week zijn comeback vierde na 18 maanden blessureleed door zijn zware schuiver in februari vorig jaar, ging de Pool weer zwaar uit de bocht tijdens een rally in Italië en ging een ravijn in. Gelukkig bleef de wagen van Kubica enkele meters lager steken tegen de bomen (zie spectaculaire beelden onder dit artikel). Kubica en zijn copiloot kwamen er als bij wonder met enkele schrammen vanaf.

Vorig jaar raakte Kubica al ernstig gewond bij een rallycrash. ©EPA
Toch keerde de jonge Pool terug achter het rallystuur en weer liep het mis... ©PHOTO_NEWS

In 2006 werd de amper 21-jarige Kubica de eerste Poolse Formule 1-piloot. Twee jaar later verbaasde hij de wereld met de eerste Poolse F1-zege ooit. In febrauri 2011 hield de (rally)wereld de adem bij het zien van de hallucinante beelden van zijn vreselijke crash tijdens de rally van Andora in de buurt van de Italiaanse havenstad Genua. Kubica had tegen hoge snelheid en muurtje van een kerk geramd. Per helikopter werd hij afgevoerd en gedurende zeven uur geoperereerd aan enkele complexe breuken, onder meer aan zijn rechterarm.

IJsplek
De jonge Pool werd enkele dagen in coma gehouden en zijn toestand werd als zeer ernstig bestempeld. Kubica herstelde grotendeels, maar door aanslepende problemen met zijn hand, was een terugkeer naar de Formule 1 voorlopig uitgesloten. Zijn herstel werd dan nog eens vertraagd door een slippartij op een ijsplek, waardoor hij zijn eerder gebroken been weer brak en nog maar eens moest geopereerd worden.

Jakub
Toch keerde Kubica vorige week terug aan het stuur van een rallywagen. Zijn comeback verliep aanvankelijk vlekkeloos, want hij won meteen de 'Ronde Gomitolo di Lana'. In de rally van San Martino di Cartozza liep het de afgelopen dagen echter weer grondig mis. Vorige vrijdag was hij al van de baan gegaan en nu miste Kubica nog maar eens bocht. Deze keer viel de schade mee, omdat een reeks bomen de val van zijn Subaru Impreza WRC in een ravijn konden stoppen. Ook zijn copiloot Gerder Jakub bleef ongedeerd.

©UNKNOWN
©PHOTO_NEWS
©AP
©AFP
©AP
©PHOTO_NEWS
©PHOTO_NEWS
©PHOTO_NEWS