Sport

Juniores en vrouwen elite strijden zondag om titel in Hooglede

1 Grace Verbeke ©UNKNOWN

In Hooglede werken de vrouwen elite en juniores zondag hun Belgisch wielerkampioenschap 2009 af. In West-Vlaanderen verwacht je misschien niet meteen het meest selectieve parcours, maar een jaar geleden bewezen de nieuwelingen op exact dezelfde omloop dat het wel degelijk mogelijk is om er het verschil te maken. Bij de tweedejaars sprintte een select groepje van acht renners voor de driekleur, bij de eerstejaars kwamen de eerste zes zelfs één voor één binnen. Kortom, wie sterk is, kan in Hooglede voor een schifting zorgen.

Met respectievelijk acht en zeven overwinningen voeren Sean De Bie en Jonathan Breyne bij de juniores de zegestand aan. Daar zat ook kwaliteit bij. Zo won Breyne ritten in de Ster van Zuid-Limburg, een Poolse ronde en de Trophée Centre Morbihan in Frankrijk. De Bie was de beste in onder meer de Trofee van Haspengouw, Rund um Düren en Frankfurt.

Van Hoecke in vorm
Gijs Van Hoecke lijkt dé man in vorm, getuige zijn eindzege in de Ronde van Toscane begin mei en vorige week nog zijn twee ritoverwinningen en de eindwinst in de Ster der Vlaamse Ardennen. Andere renners die al succesvol waren in grote koersen zijn Kevin De Jonghe (GP Bati-Metallo), Jelle Mannaerts (rit Driedaagse van Axel), Joren Segers (Tienen-Zepperen), Edward Theuns (Hamont-Achel), Axel De Corte (klimkoers Harzé), Simon Lapeire (Wortegem Koerse), Stijn Provost (rit Ster van Zuid-Limburg en Trofee Vlaamse Ardennen) en Guillaume Van Keirsbulck (Parijs-Roubaix en 1 mei-prijs Hoboken).

Bij de vrouwen is Grace Verbeke zonder tegenstand de beste Belgische van het voorjaar. In de Wereldbeker staat ze momenteel zevende nadat ze in alle reeds afgewerkte wedstrijden punten verzamelde en vorige week was ze in de heel zware Ronde van de Aude nog de enige landgenote die enkele dichte ereplaatsen kon versieren. Als niet-sprintster moet Verbeke echter hoe dan ook aanvallen om kans te maken op de titel. Tegenstand mag ze wellicht in de eerste plaats verwachten van Liesbet De Vocht, de voorbije jaren altijd goed in het BK en dit seizoen al goed voor drie zeges.

Dertien ronden
De vrouwen starten om 10.30 uur en rijden dertien ronden van 9,7 km, goed voor een totaal van 126,1 km. De juniores rijden na een korte aanloop eveneens dertien ronden. Zij beginnen om 14.30 uur aan hun 130,6 km lange titelstrijd. (belga/adv)