Buitenlandse pers streng voor Rode Duivels: "Dark horse? Eerder een pony"

2 Divock Origi viert zijn late treffer met andere invaller Kevin Mirallas. ©BELGA

België is uitzinnig, nadat Divock Origi ons land met een late treffer tegen Rusland naar de volgende ronde schoot. In de buitenlandse pers klinkt het nuchterder: een matig tot zwak België kwalificeert zich zonder overschot met een late treffer van alweer een bankzitter.

Uitzinnige supporters van de Rode Duivels in Brussel. ©BELGA

Onze Nederlandse collega's keken gisteren massaal naar de wedstrijd van de Rode Duivels. "Het was niet best, maar ook Belgen door na late goal tegen Rusland", kopt Nrc.nl. "Twee keer zeer matig spelen, twee keer doodleuk winnen. Het is een kunst. En wie klaagt er dan? In België niemand", schrijft de website van de Nederlandse krant.

De Volkskrant heeft het over een teleurstellende partij. Het Algemeen Dagblad heeft dan weer aandacht voor de jonge doelpuntermaker Divock Origi. "Origi is de op zes na jongste doelpuntenmaker ooit op een WK", klinkt het. Het lijstje wordt aangevoerd door Pelé, Manuel Rosas en Michael Owen. "Origi zat duidelijk in wonderland na zijn goal", schrijft het AD verder.

"Tweede klasse"
Ook aan de andere kant van het kanaal werd er naarstig bericht over het Belgische nationale elftal. Heel wat Duivels zijn er immers bekend, omdat ze bij verschillende Britse topclubs aan de slag zijn.

"Het was zeker niet de meest vloeiende match", schrijft de Britse krant The Independent, die de goal van Origi op aangeven van Hazard "het enige echte moment van glanzende kwaliteit" noemde. "Het was een flits van uitblinkende kwaliteit in een wedstrijd die het Maracanã-stadion "tweede klasse" deed scanderen uit pure verveling."

"Pony"
Ook The Telegraph is streng. "De zogenaamde Belgische 'Gouden Generatie' was ver van uitmuntend. Ze worstelden om hun moed te tonen voor de goal van de 19-jarige invallende spits Divock Origi. Zijn grootste bijdrage tot dat moment was zichzelf tegen de grasmat smijten, op zoek naar een strafschop. Zo wanhopig was België", aldus The Telegraph. "The dark horses? Belgium were pony. Again."

"Ze slaapwandelden door het merendeel van de wedstrijd, maar kwamen toch tot leven in de slotfase", aldus de Britse krant The Guardian. "Even wisselde België van kostuum om de stereotiepen van dark horse/gouden generatie, die ze sinds hun WK-kwalificatie meedragen, eer aan te doen."

"Slaapwekkend"
De Spaanse krant Marca toont dan weer medeleven met Rusland. "België, dat ver onder zijn potentieel speelde, won van een Rusland dat meer verdiende. De spelers van Capello waren superieur, voordat Hazard in de 88ste minuut verscheen om de winnende goal op een dienblaadje aan Origi aan te bieden."

"Slaapverwekkend", noemt de Franse sportkrant L'Equipe de wedstrijd van gisteren. "In de tribunes aarzelden bepaalde toeschouwers niet om een klein dutje te doen, omdat het spektakel zo saai was." Onder de indruk van het Belgische elftal is L'Equipe niet. "De Rode Duivels zitten in de achtste finale zonder echt te kunnen overtuigen."