Update

België ontloopt kleppers bij WK-loting, wel Kroatië-Servië

1 ©PHOTO_NEWS

Gisterenavond heeft in Rio de Janeiro de loting voor de voorrondes van het WK 2014 in Brazilië plaatsgevonden. België werd onderverdeeld in groep A. Wales, Macedonië en Schotland zijn de tegenstanders komende uit de 'mindere' potten, de wedstrijden tegen Servië en Kroatië worden zware dobbers.

De Rode Duivels zullen dus een aantal keren richting Balkan moeten afreizen. De troepen van Leekens zullen daarnaast ook twee keer het Kanaal moeten oversteken voor wedstrijden tegen Schotland en Wales.

Milan Jovanovic
België, 37ste op de FIFA-ranking, stak in de derde pot bij de loting wat betekent dat het twee 'sterkere' tegenstanders zou loten en twee of drie in principe 'zwakkere' landen. Die hoger gerangschikte landen zijn reekshoofd Kroatië en Servië. Kroatië staat negende op de FIFA-ranking, het Servië van Milan Jovanovic 27ste. Schotland, Macedonië en Wales, met de gevaarlijke winger Gareth Bale, zijn de drie op papier makkelijkste tegenstanders. Schotland staat 61ste op de ranking, Macedonië 96ste en Wales 112e.
 
Negen groepen
In totaal werden negen kwalificatiegroepen samengesteld met 53 Europese landen, acht met zes en één met vijf landen. Zij spelen tussen 7 september 2012 en 15 oktober 2013 over heen- en terugmatchen tegen elkaar. Nederland speelt in groep D onder meer tegen Turkije, wereldkampioen Spanje zit in de groep met slechts vijf landen met daarbij ook Frankrijk.
 
De negen groepswinnaars zijn meteen zeker van kwalificatie, de acht beste tweedes spelen barragewedstrijden. De vier winnaars van die wedstrijden (15-19 november 2013) mogen ook afreizen naar Brazilië.
Het is al van in 2002 geleden dat België zich nog eens kon kwalificeren voor een WK-eindronde. (belga/ddh)

GROEP A
Kroatië (pot 1)
Servië (pot 2)
België (pot 3)
Schotland (pot 4)
Macedonië (pot 5)
Wales (pot 6)
GROEP B
Italië
Denemarken
Tsjechië
Bulgarije
Armenië
Malta
GROEP C
Duitsland
Zweden
Ierland
Oostenrijk
Faerøer
Kazachstan
GROEP D
Nederland
Turkije
Hongarije
Roemenië
Estland
Andorra
GROEP E
Noorwegen
Slovenië
Zwitserland
Albanië
Cyprus
IJsland
GROEP F
Portugal
Rusland
Israël
Noord-Ierland
Azerbeidzjan
Luxemburg
GROEP G
Griekenland
Slovakije
Bosnië-H.
Litouwen
Letland
Liechtenstein
GROEP H
Engeland
Montenegro
Oekraïne
Polen
Moldavië
San Marino
GROEP I
Spanje
Frankrijk
Wit-Rusland
Georgië
Finland