Reizen

Franse spoorwegen plannen lowcost hogesnelheidstrein

1 (Illustratiefoto) ©UNKNOWN

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF wil een lagekosten-hst opstarten. De lowcost hogesnelheidstrein zou ten vroegste volgend jaar starten. Dat heeft CEO Guillaume Pepy gezegd op een spoorbeurs in Berlijn. Het initiatief moet de reizigers aanzetten om te kiezen voor het spoor, in plaats van het vliegtuig of de wagen te nemen.

SNCF zal de lagekosten-hst invoeren naast de gewone TGV en iDTGV, waarvoor tickets enkel te koop zijn via het internet. Voor de lowcost-hst zullen op drie of vier vlakken de kosten gedrukt worden. Zo zullen de treinen stations aandoen waar het goedkoper sporen is. Voor Parijs bijvoorbeeld de stations van de luchthaven Charles de Gaulle en Disneyland in plaats van de centraler gelegen stations Gare du Nord en Gare de Lyon.

"Het zou gaan om een lageprijzen- en lagekosten-hst, geen lagere inkomsten", zei Pepy op de beurs Innotrans. Personeelsbestand en -kost zullen gelijkaardig zijn zoals bij de normale diensten.

De Franse spoorwegen baten nu acht hst-lijnen uit in Frankrijk. Het bedrijf heeft daarnaast ook belangen in Thalys (dat onder meer Brussel met Parijs verbindt) en Eurostar, de verbinding met Londen met de Kanaaltunnel. SNCF heeft ongeveer de helft van de Europese hst-markt in handen.