Nieuws

Standaardtaal is iets anders dan Hollandse kak

©UNKNOWN

Wat mij betreft, spreekt iedereen thuis Hottentots. Als dat lekkerder is bij het vrijen: olé! Al betwijfel ik de hormonale juistheid van dat gevoel. Wat ook weer niet wil zeggen dat je bij het klaarkomen met een hete aardappel in de mond moet zuchten, zoals Nederlandse liberalen op televisie kakelen.

De academische strijd over tussentaal is koketterie dubbelop. Al helemaal als politici zich gaan verantwoorden voor hun gebrabbel. Natuurlijk is met dialect niets mis, maar je spreekt het niet in de publieke ruimte, niet in officiële functies.

Zoals je ook niet vloekt in de kerk.

De bewering van de politicus dat het gebruik van dialect de kloof met de bevolking verkleint, getuigt van minachting voor het volk.

Koeterwaalsplebs als stemvee?

Standaardtaal is iets anders dan Hollandse kak. Nederlands met hier en daar een Vlaamse ronding is best prettig. Maar ik erger me dood aan krom Nederlands. Vooral uit de mond van onze zogenaamde leiders.

Hoed u trouwens voor politici die ineens overschakelen op dialect. Denk niet dat ze dan dichter bij u staan - ze suggereren alleen maar een familiaire ambiance uit eigenbelang.

Taal is het eerste visitekaartje in sociale verhoudingen. Laat dat dan in goed Nederlands zijn. Want: ook taalvervuiling is een sociale handicap.

Hugo Camps