Column

Het einde van de edelemetalenrekening?

Pascal Paepen is financieel analist en docent bank & beurs.

©dm
 
Het lijkt me niet ongepast om 5 procent van een fortuin te beleggen in edele metalen. Er rest dan immers nog 95 procent die geïnvesteerd kan worden in de reële economie

Rabobank stopt met het aanbieden van edelemetalenrekeningen. De bank zou de interesse in die belegging al enige tijd hebben zien dalen. Vandaar de beslissing om het product niet langer aan te bieden. Vanaf 1 september kunnen klanten geen edele metalen meer aankopen. Wie dan nog wat op zijn rekening heeft staan, krijgt een jaar de tijd om het saldo te verkopen of over te dragen naar een andere bank.

Een belegging in edele metalen is niet vanzelfsprekend. Is het trouwens wel een belegging? Het geld dat je in goud, zilver, platina of andere metalen stopt, vindt zijn weg niet naar de reële economie. Een uitzondering is uiteraard de mijnsector, die zijn inkomsten boekt uit de verkoop van wat men opdelft. Maar de mijnen krijgen uiteindelijk maar een klein deel van de bedragen die beleggers wereldwijd willen besteden aan edele metalen. Een groot deel van de handel gaat om in goud en zilver dat al vele decennia is opgedolven en sindsdien in zwaarbewaakte kluizen opgeslagen ligt.

Wie goud of zilver heeft, krijgt geen interest op zijn belegging, geen dividend, geen coupons. Maar dat heeft beleggers niet belet om de afgelopen jaren miljarden euro's te besteden aan de alternatieve beleggingsvorm. Ze werden gelokt door de mooie waardestijgingen die edele metalen jaar na jaar konden optekenen. Die stijging heeft helaas ook veel speculanten gelokt. John Paulson is er één van. De beheerder van hefboomfondsen verdiende miljarden door in te zetten op het uit elkaar spatten van de Amerikaanse vastgoed- en kredietzeepbel en belegde een groot deel van zijn winst vervolgens in goud. Maar dit keer zat zijn timing fout. Doordat de goudprijs de afgelopen achttien maanden aanzienlijk daalde, verloor hij meer dan de helft van zijn inzet.

Speculanten zullen altijd wel aangetrokken worden door de soms hoge volatiliteit in de markt van edele metalen. Maar daarnaast kan een beperkte belegging in goud of zilver ook zorgen voor wat gemoedsrust bij beleggers die hun vermogen willen spreiden. Het lijkt me niet ongepast om 5 procent van een fortuin te beleggen in edele metalen. Er rest dan immers nog 95 procent die geïnvesteerd kan worden in de reële economie. Wie zo zijn vermogen beheert, doet een betere zaak, voor zichzelf en voor de maatschappij, dan wie 100 procent van zijn vermogen bang aanhoudt in cash.

Hoe doe je dat, beleggen in edele metalen? Voor juwelen betaal je vaak meer voor het ontwerp dan voor het goud dat erin verwerkt is. Gouden munten zijn interessanter, maar die moet je dan wel goed wegstoppen, het liefst in een kluis die je huurt bij de bank. Aandelen van goudmijnen stijgen niet altijd mee met de goudprijs, omdat de opbrengst van de mijnen moeilijk ingeschat kan worden.

Een belegging op een edelemetalenrekening lijkt me dan ook nog het eenvoudigst en het interessantst. Je geeft aan hoeveel je wilt beleggen en de bank koopt vervolgens voor jou een aantal kilo of gram van het gewenste metaal. De rekening is giraal, wat het voordeel biedt dat je zelf niet instaat voor de bewaring. Een rekening bij een solide bank biedt de grootste veiligheid. Omdat weinig Belgische banken rekeningen in edele metalen aanbieden, kom je dan haast automatisch terecht in Nederland en bij Rabo. Maar die optie zal dus helaas weldra verdwijnen.

Waarom stopt Rabo ermee? Ik weet het niet. Waren er wat te veel verliezen bij klanten die gespeculeerd hadden? Of wil de bank zich niet langer bezighouden met producten die niet goed in de markt liggen? De populariteit van de edelemetalenrekening is wellicht sterk gedaald door de opgang van allerlei 'trackers' en 'ETF's'. Dat zijn fondsen die massaal inzetten op een index of een product, bijvoorbeeld goud, en door hun grootte een lage kostprijs in rekening brengen. Wellicht ben ik te ouderwets en een tikkeltje te wantrouwig om het toch maar te blijven doen met een edelemetalenrekening. Dat ik daardoor behoor tot een verwaarloosbare minderheid vind ik niet eens erg.