Review

Within Temptation: Disneyland der virtuele duetten ***1/2

5 ©alex vanhee

Within Temptation had een nieuwe adem gevonden, gisteravond in een volgelopen Lotto Arena. De symfonische metalband heeft net een sterke zesde cd uit, en het spelplezier viel van de gezichten af te lezen bij dit enthousiaste Nederlandse zestal. Waardoor de virtuele duetten (met de gastzangers op het doek achter zangeres Sharon den Adel) zelfs niet eens zo vreemd aanvoelden.

Share

Denk er de muziek bij weg en je zat haast naar een pretparkattractie te kijken. Disneyland after dark.

©alex vanhee
©alex vanhee
©alex vanhee

Wat een hemelsbreed verschil was het, dit Lotto Arena-concert tegenover de Sportpaleis-passage van Within Temptation anderhalf jaar geleden. Sharon den Adel en haar troepen leken toen meer bezig met de camera's op en rond het podium dan met de zaal. Veel fans dropen teleurgesteld naar huis af van dat jubileumfeest.

Niets van dat alles gisteravond. Een kortgerokte Sharon smeet zich volledig, vuurde iedereen constant aan en bedankte het publiek meermaals voor de jarenlange trouw. De zangeres uit Waddinxveen beschikt nog steeds over een engelenstem, waarmee ze bij de hoge noten telkens de nok van het dak leek te halen (mooiste voorbeelden: 'Angels' en het onuitroeibare 'Mother Earth').

Bij opener 'Let Us Burn' kregen we al behoorlijk warm door de spuwende vlammenwerpers, maar zat de klankbalans nog niet helemaal juist. Vanaf derde song 'Stand My Ground' (waarbij Sharon een gesmaakt betoog hield over vredevol samenleven tussen alle Europese volkeren) werd er ook echt (nuja...) oorlog gevoerd op alle fronten en viel er haast geen foute noot meer te bespeuren. Rammstein bleek soms niet ver weg, zo hard beukte de groep er op in.

Er zit duidelijk weer vuur en pit in dit Within Temptation, dat met *Hydra* eindelijk nog eens een sterke nieuwe plaat uit heeft. En na een Europese tour, die hen de jongste weken al door Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bracht, bleek het zestal in Antwerpen dinsdag bovendien goed gerodeerd.

Ook zonder de baljurken van de zangeres heeft Within Temptation nog steeds een cartooneske uitstraling, maar dat kwam vooral door het omstandige decor. Met overal showtrappen, een uitloper voor Sharon, verhoogde platformen voor de gitaristen, twee drakenkoppen die ook de platenhoes sieren rond een grote videowall én honderden bewegende podiumlichten. Denk er de muziek bij weg en je zat haast naar een pretparkattractie te kijken. Disneyland after dark.

Het gigantische videoscherm bovenaan de trappen hielp wel om de vele duetten tot leven te brengen. Zo kon Sharon toch virtueel 'samen' zingen met rapper Xzibit ('And We Run'), zangeres Tarja ('Paradise'), Keith Caputo ('What Have You Done') en brulboei Howard Jones ('Dangerous'), en vroeg je je minder af waar die tweede stem plots vandaan kwam. Een onverwacht gastoptreden kwam er van de 12-jarige Rick Moonen, een Nederlandse jongen die via het tv-programma Zapp-tv even mee gitaar mocht komen spelen tijdens 'Faster'. Moonen toonde niet alleen dat hij als een heuse rockster onverschrokken op dat grote podium stond, de solo die hij helemaal vooraan op het podium liet horen bracht hij feilloos tot een goed einde.
 
Within Temptation trakteerde in Antwerpen op een sterke bisronde, waarin het een heel palet van zijn kunnen toonde. Na een krachtige versie van 'What Have You Done' speelde Sharon met de toonladders tijdens de opmerkelijke Lana Del Rey-cover 'Summertime Sadness'. Een akoestisch 'Sinéad' maakte duidelijk dat deze groep ook zonder versterkers op elf tot zijn recht kwam, waarna 'Ice Queen' de Lotto Arena nog een laatste maal deed ontploffen.

Een langere akoestische set en meer scherpte in de gitaren hadden dit optreden naar een nog hoger niveau getild, maar Within Temptation maakte in Antwerpen alvast één zaak overduidelijk: er zit nog steeds een stevig kloppend hart in deze Nederlandse band.

©alex vanhee