Muziek

Ozark Henry - Hvelreki ****

1 Deze zesde studioplaat klinkt minder als een stijlbreuk dan Piet Goddaer zelf verwacht zou hebben. ©UNKNOWN

Na zijn vorige cd was Piet Goddaer aan herbronning toe. Reizen, dat zou hij doen. Om, naar eigen zeggen, zijn horizon te verbreden, zichzelf in vraag te stellen, en de honger voor de muziek terug te vinden. Vier jaar na het alom bejubelde The Soft Machine is de neerslag van al die nieuwe indrukken verzameld op Hvelreki, meteen zijn eerste cd voor EMI.

 Deze plaat klinkt fris en dynamisch, staat tjokvol uitstekende songs en laat een artiest horen die goed in zijn vel zit  

Hvelreki letterlijke vertaling: moge een hele walvis aanspoelen op jouw strand is een uitdrukking die IJslanders gebruiken om elkaar geluk te wensen. Die titel luidt meteen de grootste verandering in, want deze zesde studioplaat klinkt minder als een stijlbreuk dan Goddaer zelf verwacht zou hebben. Goed, de nummers zijn nog rijker gearrangeerd, maar zijn stem blijft even herkenbaar als het logo van Coca-Cola, en de gracieuze manier waarop de melodieën van de nieuwe nummers openplooien doet ook herkenbaar aan. Maar omdat Ozark Henry van meet af aan een volstrekt uniek geluid wist te ontwikkelen, is dat niet meteen iets om tegen hem te gebruiken.

Reizen is vaak niet meer dan een manier om aan het andere eind van de wereld jezelf tegen te komen, dus in die zin slaat de titel van zijn debuut destijds I'm Seeking Something That Has Already Found Me net zo goed op deze nieuwe nummers. Zelfs producer Youth (zie ook U2, Crowded House, The Verve en Depeche Mode) heeft niet kunnen beletten dat Goddaer in de eerste plaats als zichzelf klinkt. Opener 'Out Of This World' geeft wél aan dat Goddaer als songschrijver nog lang niet over zijn hoogtepunt is: de combinatie van ingetogen strofes en een groots, naar een climax opklimmend refrein blijft er een met eindeloze mogelijkheden.

Bovendien is Goddaer vakman genoeg om elk idee tot in de details te doorgronden, zodat ook nummers als 'Eventide' en 'A Night Sea Journey' je al bij de eerste beluistering blijven nazinderen. De nieuwe single 'Out Of This World' doet bij de eerste kennismaking wél wat onwennig aan, maar groeit bij iedere beluistering. En 'Godspeed' is uiteraard een van de allerbeste Ozark Henry-nummers, alleen is het wat vreemd dat het na de best of A Decade en de live-cd Grace nu opnieuw opduikt. Je zou bijna denken dat het Goddaer aan voldoende nieuwe songs ontbreekt, ware het niet dat een nummer als 'Yours And Yours Alone' half subtiel, half bombast die gedachte meteen tegenspreekt.

Als er al een verschil is met de vorige cd's van Ozark Henry, dan is het wel dat sommige songs net iets rauwer, iets rafeliger zijn gelaten. En dat komt de nummers zeker niet slechter uit. Hvelreki klinkt fris en dynamisch, staat tjokvol uitstekende songs, en laat een artiest horen die goed in zijn vel zit. Dat het hem goed mag gaan.

Maar in tegenstelling tot de IJslanders zien wij walvissen liever in de zee dobberen dan aanspoelen op een strand. Dus die titel had beter gekund. (Capitol/EMI) (Bart Steenhaut)

De concerten op 21 en 22 december in de Ancienne Belgique zijn uitverkocht. Voor het optreden van 23 december zijn er wel nog tickets.

DOWNLOAD EERST: 'Out Of This World', 'See The Lions', 'This One's For You', 'It's In The Air Tonight'