Fleet Foxes vinden illegaal downloaden oké

1 Robin Pecknold was als tiener zelf een fervent gebruiker van illegale downloads. ©UNKNOWN

Terwijl de muziekindustrie zich doorgaans het hoofd breekt over hoe illegaal downloaden van songs en albums kan worden gestopt, heeft de Amerikaanse groep Fleet Foxes geen problemen met die praktijk. Dat vertelde zanger Robin Pecknold tegenover de Britse Sunday Times.

Pecknold maakt zich weinig zorgen om mogelijk verlies van inkomsten door illegale downloads, maar heeft meer oog voor de voordelen die de verspreiding van zijn muziek zo oplevert. Door het massaal online verspreiden van het Fleet Foxes-debuut uit 2008 kreeg die plaat enorm veel aandacht, wat mee de basis vormde voor het succes van Fleet Foxes, zo luidt zijn redenering.

Het is niet de eerste keer dat Pecknold zich positief uitlaat over downloaden. "Muziekfans krijgen hierdoor de kans om meer soorten muziek te leren kennen", liet hij tegenover de Britse openbare omroep BBC al eens optekenen. "Dat maakt muziek als platform alleen maar rijker. Dankzij downloads leerde ik zelf overigens zowat alle muziek kennen als tiener."

Eind deze maand verschijnt de nieuwe plaat van Fleet Foxes, 'Helplesness Blues'. Verschillende tracks van deze cd werden online al gelekt - fans van de groep speculeren dan ook druk of de band hier zelf achter zit om de internetbuzz rond de nieuwe release aan te zwengelen. (tw)

Fleet Foxes spelen op zondag 3 juli op Rock Werchter.