Mode

H&M verzamelt jouw oude kleren

1 H&M rekent op een tsunami aan afgedankte kledij ©Thinkstock

Vanaf februari 2013 kan je de kleren die je beu bent, gewoon dumpen bij een H&M-winkel. "Alle kleren, van elk merk en in elke toestand worden toegelaten. De klant krijgt een voucher voor elke zak kledij die wordt binnengebracht", klinkt het in een persbericht. Hoeveel die voucher zal bedragen, staat niet vermeld.

De kleren worden ondergebracht bij partner I:Collect, die gebruikte waren verwerkt en er nieuwe grondstoffen van maakt. Of dat betekent dat er nieuwe kledij van zal gemaakt worden, of ze verwerkt worden in andere textielproducten, is niet bekend.

"95 procent is nog bruikbaar"
"Elk jaar worden tonnen kledij weggegooid met het gewone afval. Dat doet de afvalberg aangroeien. Gemakkelijk 95 procent van deze kledij kan terug gebruikt worden: door iemand anders gedragen, voor iets anders gebruikt of kan gerecycleerd worden, afhankelijk van de staat," argumenteert H&M.

Het initiatief komt er ruim twee jaar nadat uitlekte dat H&M zelf perfect bruikbare kledij liever vernietigde dan weg te schenken aan armenorganisaties. Dat zou intussen wel moeten gebeuren.


"H&M draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, en het is ons doel om de ecologische impact van kleren te verminderen, zowel gedurende de cyclus als door een gesloten circuit te maken voor textiel. We zijn op zoek naar technische oplossingen om textiel op grote schaal te hergebruiken en recycleren", staat nog in het persbericht.

Het is niet het enige ecologische initiatief van de Zweedse winkelketen: H&M biedt ook al een (beperkte) collectie van biokatoen, die onder vuur kwam te liggen omdat daarvoor genetisch gemanipuleerd katoen werd gebruikt.

Andere inzamelacties
In België zijn al meer kledinginzamelingsacties beschikbaar: Oxfam plaatste overal containers en ook Kringwinkels aanvaarden kledij in goede staat. De tweedehandsmarkt draait ook goed.