Mes & Vork: Le Coup Vert 'in the city'

Wie al eens in Knokke verblijft, kent zeker de mooie Sparrendreef, waar tegenover het dominicaner kerkje van Het Zoute een goede krantenwinkel, een terras, een wijnhandel en de traiteurszaak 'Le Coup Vert' liggen. Christian Souvereyns, zoon van Roger (ex-Scholteshof en sindsdien duizendpotig consultant) voegde enkele jaren geleden aan zijn winkel een paar tafeltjes toe, en het ongedwongen restaurantje werd een instantsucces.

Nu heeft Christian er een broertje in Antwerpen aan toegevoegd, Le Coup Vert 'in the city'. Uitstekend gelegen op de verkeersvrije Graanmarkt achter de Bourlaschouwburg in een mooi oud huis met wit geschilderde trapgevel. (Voor wie het nog niet onmiddellijk voor zich ziet: ongeveer naast het legendarische café De Duifkes.)

Twee knoestige olijfbomen in grote potten houden de wacht aan het terras, dat op een van die eerste prachtige lentedagen al gauw volloopt. Dikke witte kussens op houten banken zonder rugleuning geven het terras een chique toets. Kennelijk heeft men alle meubelen naar buiten gesleept, want wanneer ik naar het toilet ga, merk ik binnen, behalve de schilderijen, weinig van het als flamboyant aangekondigde interieur. Maar dat moet dus 's avonds, en bij minder goed weer, wél een troef zijn.

Ik heb afspraak met vijf oud-collega's, en de twee die niet met het openbaar vervoer komen, zijn glansrijk te laat. Dit is inderdaad het volle stadscentrum, en verstokte autogebruikers duiken best zo snel mogelijk in een parkeergarage, want in de buurt raak je gauw verstrikt in winkelfiles. In afwachting dat we compleet zijn, drink ik ter verfrissing een biertje (Stella) waar ik lang moet op wachten en waar een miezerige kraag op staat. Maar kom, dat is hier niet de core business. Het personeel, stijlvol in zwart gekleed, is voor de rest vlot efficiënt.

We hebben dus alle tijd van de wereld om de kaart te bestuderen, en die blijkt heel vergelijkbaar met die van Knokke. Voor 's middags bevat ze een beperkt en modieus repertoire van Italiaanse gerechten, aangevuld met oosterse bereidingen en steaks. Er zijn onder meer Thaise salade met rundsvlees of gerookte zalm, parmigiano met raketsla (20 euro), Thaise wok met noedels (17), wok met scampi's en kokos (20), Ierse ribeye met raketsla (20), pasta met vongole (23) enzovoort. Er is ook een 'pasta van de week' voor 22 euro, en een met aubergine (20).

Er komt een mandje met maïsbrood op tafel dat, vanwege het wachten op de anderen, gauw leeggegeten is. Ik heb me al verlekkerd op de Thaise salade met rundsvlees, lekker fris en pittig, weet ik, maar als de bestellingen worden opgenomen, blijkt die er vandaag enkel te zijn met gerookte zalm. Neen, dan wordt het voor mij een tajine van lam met seizoensgroenten (20), en een glaasje rosé, voor de zomerse sfeer.

De collega's kunnen zich wél in de zalm vinden, en de sla blijkt een vrij bescheiden, maar fris bordje, met glanzende zalm, bestrooid met sesamzaadjes. De Ierse ribeye, ook geserveerd met raketsla, is gebakken zoals het moet en heeft veel smaak. Ik ben blij met mijn lamstajine, waarin drie brokken mals vlees-met-been zitten, op een mooi gekleurde groentemengeling van niet-platgekookte groenten.
Jammer dat puur voor de kleur vaak nogal kwistig gebruik wordt gemaakt van paprika's, waar ik niet erg van hou, en echte seizoensgroenten zijn het niet meer te noemen. Geur en smaak van het geheel zijn zuiders uitstekend, de lekkere jus wordt pas na een derde hap pikant. Mijn gezelschap moet vragen om nog wat brood bij de salade (dat mag toch wel voor een gerecht dat 20 euro kost), maar een goed punt is er voor de wijnen per glas die aan tafel worden uitgeschonken en van prima kwaliteit zijn.

Ik moet er helaas te snel vandoor om nog te kunnen proeven van de coulant van bittere chocolade met frambozencoulis of de café glacé (8), maar ik heb genoeg gezien en geproefd om te weten dat hier op hetzelfde, plezierig hoge niveau wordt gekookt als in Knokke, maar dat het ook de prijzen van Het Zoute zijn. 's Avonds is er een wisselende kaart met drie voor- en drie hoofdgerechten, die in tapasvorm gecombineerd kunnen worden. Voor een diner moet je rekenen op 50 euro zonder drank. (Agnes Goyvaerts)

Le Coup Vert 'in the city'
Graanmarkt 1, 2000 Antwerpen,
03/232.91.94,
zondag, maandag en dinsdagavond gesloten


Naschrift:
¿ Met de prijzen van Le Coup Vert in gedachten, wil ik graag nog eens de uitstekende lunch signaleren in De Vismet in Brussel. Voor- en hoofdgerecht 16 euro, en we kregen twee extra hapjes, een kroket van kraakverse kabeljauw en een schoteltje risotto met brandnetel.
¿ Een lezer signaleert dat in het restaurant La Librairie in Brussel
de boekhandel is opgedoekt. Het restaurant is er nog wél.