Magische riad in Fez

1 ©UNKNOWN

Op twee, drie straten van Bab Boujloud, de bekendste toegangspoort tot het oude Fez, bevindt zich Riad Fes Baraka, een heerlijke plaats om te rusten na enkele uren rondzwerven in de boeiende, levendige medina van Fez.

Ik en mijn kind beleefden er een heerlijke nacht tijdens de zomervakantie. Er zijn vijf kamers, genoemd naar Marokkaanse steden en stijlen. Wij logeerden in 'Chambre Marrakech' en hadden voor 75 euro (2 personen) niet alleen een ruime en prachtig ingerichte kamer en eigen badkamer, we mochten ook gebruik maken van het zwembad, wat met een kind geen overbodige luxe is tijdens de namiddaghitte van Fez in de zomer. Ik was ook onder de indruk van de mooie mozaïeken op de deuren, het glanzend houtwerk, de stijlvolle en aangename binnenplaats met schaduwplekjes. Van het ontbijt (inbegrepen in de prijs) met vers fruitsap, dadels en pannenkoekjes genoten we op het dakterras. Het is heerlijk stil en rustig in de riad, terwijl je heel dicht bij de gezellige drukte van de Bab Boujloud met zijn talrijke goedkope restaurantjes bent.

Bovendien kregen we heel snel antwoord telkens als we mailden, en als je dat wilt, komt men je afhalen aan de luchthaven. Wij kwamen met de bus aan en bereikten het pleintje vlakbij de riad vlot met een taxi, voor weinig geld. Zodra we uitstapten op het pleintje met winkeltjes, waren vriendelijke mensen bereid om ons even de weg naar het wat verborgen straatje te wijzen waar de riad ligt.

Verborgen, maar toch veilig, ik had op weg ernaartoe ook 's avonds een goed gevoel. De uitbaters van de riad zijn ook erg gastvrij, al was er niet permanent iemand aanwezig die goed Frans of Engels spreekt. Dit staat echter een warme ontvangst en een goede bediening op elk moment absoluut niet in de weg. Een aanrader om Fez te verkennen en om tegelijk rustige vakantie-uren te beleven!

Riad Fes Baraka, 16 Derb Bennani - Douh- Batha, Fes, www.riad-fes-baraka.com

Ann De Schryver