Gratis op de stadsfiets in Kopenhagen

5 ©UNKNOWN

Op DeMorgen.be blogt reisjournaliste Debbie Pappyn over de kunst van het reizen. Reisnieuwtjes die je nergens anders leest, tips en tricks voor tijdens het reizen en persoonlijke bedenkingen over het steeds onderweg zijn. Happy travels!

©UNKNOWN
©UNKNOWN
©UNKNOWN

Kopenhagen heeft iets met fietsen. Tot in die mate zelfs dat je hier eerder door een kamikazefietser wordt omvergereden dan door een verstrooide automobilist. De cijfers zijn duizelingwekkend: 55 procent van alle inwoners springt hier elke dag op zijn fiets. Als ze buiten het centrum wonen, wordt de fiets gewoon meegenomen op de trein (die er op voorzien is). Er zijn meer fietsen in de stad dan inwoners.

Om even terug te komen op kamikaze fietsers: de gemiddelde snelheid van een fietser hier is 16 km/uur terwijl een auto in het centrum gemiddeld 27 km/uur doet. De stad heeft 350 kilometer aan fietspaden en telkens er eentje bijkomt, resulteert dit in 20 procent meer fietsers en 10 procent minder auto's. Kostenplaatje voor een nieuw fietspad van 1 kilometer lang: 1,1 miljoen euro. Dat geld gaat de stad niet bij de fietser zelf gaan zoeken.

Neen, integendeel zelfs. Kopenhagen stelt sinds 1995 voor zowel inwoner als bezoeker gratis fietsen ter beschikking. Het concept kreeg de naam 'City Bikes' mee en de 2.000 gratis fietsen worden volledig bekostigd door advertenties op de fietsen. Doorheen het stadscentrum staan er 110 fietsrekken waar de gratis fietsen kunnen worden meegenomen. Je hebt gewoon een muntje van 20 kroner nodig en je kunt de fiets à volonté gebruiken tussen april en november. 15 procent van de fietsen wordt "verloren", maar daarna teruggevonden want de meeste Denen hebben toch bijna allemaal een fiets.   

Dat Kopenhagen in de ban van de fiets is, valt ook op internet te lezen. Blogs zoals www.copenhagenize.com zijn een ode aan de tweewieler. Je vindt er alles over fietsen in Kopenhagen en soms ook in andere steden in de wereld. Ook kan je in Kopenhagen de meeste handige fietsaccessoires kopen zoals onmisbare draagmandjes die je vooraan de fiets kunt installeren. Voor de die-hard fans zijn er de T-shirts om te tonen dat je supporter van fietsen in Kopenhagen bent. Altijd handig voor wanneer je die mooie Deen(se) op de fiets naast jou wil charmeren.

Copyright Copenhagenize.com ©UNKNOWN