Lifestyle

Imec lanceert kostenbesparende pleister die hartactiviteit meet

Onderzoekscentrum Imec heeft in Heverlee een lichaamspleister gelanceerd die de hartactiviteit meet en de resultaten doorstuurt naar de smartphone van de drager of naar de zorgverstrekker. Bij mogelijke hartritmestoornissen wordt de patiënt of zorgverstrekker op die manier direct gealarmeerd. Volgens Imec kunnen met deze pleister, die het samen met het Holst Centre in Eindhoven ontwikkelde, heel wat kosten bespaard worden in de gezondheidszorg.

Hartritmestoornissen kunnen vandaag enkel worden vastgesteld door het meten van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die de hartactiviteit registreert gedurende verschillende dagen. Het dragen van de comfortabele lichaamspleister, die Imec's ECG-chip bevat, stoort de dagelijkse activiteiten echter niet. De pleister verbruikt ook heel weinig energie waardoor hij een week autonoom kan werken.
 
Imec-directeur Luc Van den Hove is ervan overtuigd dat de lichaamspleister de medische sector kan helpen de gezondheidszorg efficiënter en goedkoper te maken. "Door continu mensen te scannen op bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen met de pleister levens gered worden, zullen gezondheidsuitgaven verminderen en zal het aantal onnodige spoedopnames dalen", aldus Van den Hove. De chip kan ook aangewend worden voor het detecteren van epilepsieaanvallen.