Lifestyle

Extract uit cannabis remt groei van agressieve kankers

1 ©UNKNOWN

De stof 'cannabidiol', een niet-psychoactief cannabisextract, zou de verspreiding van verschillende soorten agressieve kankers kunnen tegengaan. Onderzoekers ontdekten dat het in staat is een gen uit te schakelen, verantwoordelijk voor de uitzaaiing van een zeer agressieve vorm van borstkanker.

Het team van de California Pacific Medical Center in San Francisco kwam de potentiële werking van cannabidol een goede vijf geleden op het spoor nadat het de voortplanting van menselijke borstkankercellen in het labo kon omkeren. Vorig jaar volgden de onderzoeksresultaten van een studie bij muizen. Nu stellen ze dat ze op het punt staan nog meer veelbelovende bewijzen te publiceren.

Veelbelovend
"De resultaten zijn sterk en er is geen sprake van mogelijke vergiftiging. Er is veel vooruitgang geboekt", verklaart dokter Sean McAllister. Momenteel worden modellen op poten gezet voor klinische testfasen met mensen, maar de ontdekking omgooien tot een hapklare pil, laat voorlopig nog op zich wachten. Ze hopen op termijn de medicatie te testen in combinatie met bestaande kankerbehandelingen.

Agressieve kankers
De focus van het onderzoek lag op een agressieve vorm van borstkanker, genaamd 'triple negative', die 15 procent van patiënten treft. Omdat deze vorm van kanker de drie hormoonreceptoren ontbreekt waarop de meeste efficiënte behandelingen zich richten, staat radicaal nieuwe medicatie hoog op de wetenschappelijke agenda.

Het team van het California Pacific Medical Center keek vol verbazing toe hoe cannabidiol niet alleen de voortplanting van de kankercellen stopte, maar ze ook terugbracht naar een normale, gezonde staat. Andere potentieel te behandelen ziekten zijn leukemie en long-, eierstok- en hersenkanker.